Прослава 140 година Ваљевске гимназије

Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Господин Милутин присуствовао је прослави 140 година Ваљевске Гимназије. Ова знаменита школска установа је на предлог Владике Милутина пре две године добила орден Светог Саве другог реда за свој васпитно-образовни рад.

24. новембра 1870, пре 140 година, одржани су први часови у Ваљевској Гимназији, која је тада била смештена у садашњој згради Народног музеја. Централна свечаност поводом обележавања овог јубилеја одржана је у суботу 27. новембра, а директор Ваљевске Гимназије Радиша Ковачевић каже да је ова школа, са дугом традицијом изнедрила велики број успешних ђака, међу којима су Свети Владика Николај Велимировић, Десанка Максимовић, Брана Петронијевић, Матија Бећковић и многи други.

До сада је у оквиру обележавања 140 година школе одржано неколико манифестација, а неки програми ће бити настављени током целе школске године.

У петак увече хуманитарни концерт је одржала група "Неверне бебе", у свечаној сали Ваљевске Гимназије, а сав приход је намењен социјално угроженим ученицима школе. Концерту је симболично присуствовало 140 посетилаца, а минимална цена улазнице је била 1000 динара док су заинтересовани посетиоци могли да донирају и веће износе.

У суботу на свечаној седници премијерно је изведена химна ваљевске Гимназије, по тексту Матије Бећковића, а музику је написала Људмила Бећковић. Истог дана је изведена представа рађена по мотивима поеме "Кад дођеш у било који град" и других поема Матије Бећковића, а у режији Мирослава Ћише Трифуновића.

Извор: Епархија ваљевска