Прослава 1700 година Миланског едикта у Слату код Невесиња

Поштовани, у недјељу, 9. јуна 2013. године у Слату код Невесиња прослављамо јубилеј Миланског едикта, 1700-ту годишњицу од његовог објављивања, славу општине Невесиње и славу слаћког храма светих Константина и Јелене.

Главни повод за окупљање у Слату је прослава јубилеја Миланског едикта којим је свети цар Константин дао слободу хришћанству. Дјела светог Константина имају далекосежне историјске последице које се тичу и нас и нашег времена. Идући Константиновим стопама овај јубилеј прославићемо у једноставности и чињењу добра. Програм прославе чине литургијско сабрање у Слату, донаторски ручак по литургији и народно весеље. Средства прикупљена на ручку биће употријебљена у сљедеће сврхе:

1) За фондацију „Свети Вукашин“; фондацију је основала епархије Захумско – херцеговачка и приморска у сарадњи са начелницима источно – херцеговачких општина као одговор на седамдесетогодишњицу покоља и страдања православног српског становништва у Херцеговини. Фондација превасходно помаже породице са троје и више дјеце.

2) За изградњу спомен цркве Васкрсења Христовог у Пребиловцима; Пребиловци су толико познати у нашем народу да су постали синоним за страдање нашег народа. У овом селу за један дан 1941. год. убијено је преко осамсто православних Срба, од чега 120 ђака основне школе. Изградњу храма у Пребиловцима сматрамо највећом обавезом према невино пострадалим прецима и самоме Васкрсломе Христу.

3) За дневни центар дјеце са посебним потребама „Моја нада“ у Невесињу; дневни центар „Моја нада“ похађа четрдесет седморо дјеце са посебним потребама. Прикупљеним средствима желимо да овој најнемоћнијој групи грађана Невесиња живот учинимо удобнијим и радоснијим.

Позивамо Вас да својим присуством увеличате празновање у Слату и будете донатор у складу са својим могућностима и добром вољом.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка