Прослава Богојављења у Бијелом Пољу

Прослава Богојављења у Бијелом Пољу
Прослава Богојављења у Бијелом Пољу
Прослава Богојављења у Бијелом Пољу
Прослава Богојављења у Бијелом Пољу

Прослава Богојављења у Бијелом Пољу почела је Литургијама и освећењем Богјављенске воде. У цркви Светог Николаја Мирликијског у Никољцу Литургију је служио протојереј-ставрофор Мираш Богавац, а у цркви Светих апостола Петра и Павла јереј Никола Скопљак. Послије Литургијео свећена је Богојављенска вода која је дијељена вјерницима.

Иако су у Бијелом Пољу последњих дана биле изузетно ниске температуре осам Бјелопољаца и једна Бјелопољка одважили су се да запливају за Часним крстом. -Нисмо жељели да прекидамо традицију и поред изузетно ниских температура које су посљедњих недјеља присутне у Бијелом Пољу. Ипак, било је веома пријатно пливати у оваквом друштву и пред великим бројем суграђана. Данас су сви побједници. Неко је морао допливати први до Крста а овог пута мени се посрећило, казао је Мердовић, којем је ово шесто учешће у пливању за Часни крст. Прије пливања за Часни крст воде Лима је освештао протојереј-ставрофор Мираш Богавац, коме су саслуживали Дарко Пејић и јереј Никола Скопљак.

Поред Мердовића за Крстом су пливали: Марко Дробњак:, Анђела Дробњак, Мирослав Рудић, Мирко Обрадовић, Бранислав Обрадовић, Ивица Игњатовић, Ненад Величковић, Ненад Милићевић, Радојко Ковачевић, Душан Петрић, Огњен Ћетковић и Горан Аџић. Послије пливања одржана је традиционална Богојављенска регата до манастира Куманице, гдје је за све учеснике организован ручак.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка