Прослава Божића у православном свету

Aleksej

Божић по старом, jулијанском календару прослављен је у Руској Православној Цркви, Јерусалимској патријаршији, на Светој гори, и у Грузијској Патријаршији.

Поноћној литургији у православним црквама и храмовима у Русији присуствовало је око два и по милиона људи. Његова Светост Патријарх московски и целе Русије Г. Алексије II служио је поноћну Свету Архијерејску Литургију у Храму Христа Спаситеља у Москви, у присуству пет хиљада људи. Руски Патријарх позвао је вернике на искрену веру и љубав, апелујући на православне хришћане да воде бригу о породици, пруже помоћ онима којима је потребна и да буду спремни да цео живот подаре онима које воле. Божићној литургији присуствовао је и кандидат за председника Русије Дмитриј Медведев.

Vitlejem У Витлејему, где се родио Господ Исус Христ, поноћну Свету Литургију служио је Његова Светост Патријарх јерусалимски Г. Теофило III. Свечаности је присуствовао палестински председник Махмуд Абас и велики број верника са Западне обале и из целог света.

Рођење Христово, по јулијанском календару славе и у Грузији. Поноћну Свету Литургију у Тбилисију служио је Његова Светост Патријарх Грузије Г. Илија II.

Извор: www.rts.co.yu