Прослава дана Светог Саве у Епархији врањској

Поводом празника Светог Саве у свим храмовима Православне епархије врањске, служене су Свете литургије којима је присуствовао велики број верника, а посебно ученика и просветних радника који данашњи дан славе као школску славу.

Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије, служио је Свету Архијерејску литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Бујановцу. У својој беседи, Епископ врањски Пахомије најпре је све присутне подсетио на живот Светог Саве, на његову преданост Господу Нашем Исусу Христу, посвећеност у просвећивању народа и борби за његову самосталност која се огледала у самосталности - аутокефалности Српске Православне Цркве и самосталности српске државе. Затим је говорио о Светом Сави као првом просветитељу и учитељу нашег народа који је васпоставио српску школу и просвету, честитајући том приликом присутним ученицима и просветним радницима данашњи празник, њихову крсну славу (беседу можете чути на сајту Радија ''Искон'' Православне епархије врањске www.radioiskon.org).

По завршетку Свете литургије, Епископ врањски Пахомије, пререзао је славске колаче основним и средњој школи из Бујановца.

У оквиру програма посете Бујановцу, Епископ врањски Пахомије, посетио је Средњу-стручну школу ''Свети Сава'' и том приликом се упознао са животом и радом ове школе која броји 668 ученика и остварује добре резултате у васпитно-образовном раду. Домаћин Епископу Пахомију био је директор школе господин Новица Манојловић. Потом је, у пратњи свог домаћина, Епископ врањски Пахомије присутвовао Свечаној академији ученика СШ ''Свети Сава'' у Дому културе у Бујановцу, где се сусрео са господином Симом Газикаловићем, шефом канцеларије КООТ-а у Бујановцу.

Своју посету општини Бујановац, Епископ врањски Пахомије завршио је посетом ОШ ''Бранко Радичевић'' истуреном одељењу у селу Лопардинцу, где је пререзао славски колач и присуствовао приредби ученика ове школе која има од првог до четвртог разреда 39 ученика. Приредбу, у којој су учествовали сви ученици, припремили су њихови учитељи са вероучитељицом госпођицом Весном Пешић.

Данашњи програм, Епископ врањски Пахомије, завршио је посетом средњој Медицинској и Хемијско-технолошкој школи у Врању, где је извршио освећење ових школа уз саслужење свештеника из Врања. По завршеном освећењу, Епископ врањски Пахомије, присутвовао је школској приредби коју су припремили заједнички ученици ових школа, а затим се задржао у дужем срдачном разговору са директорима и просветним радницима ових школа и посетио нове савремене кабинете ових школа које су почеле са радом у новим просторијама 01. септембра 2009. године (беседу можете чути на сајту Радија ''Искон'' Православне епархије врањске www.radioiskon.org).

У Саборном храму Свете Тројице у Врању, у присуству великог броја верника, а посебно ученика и просветних радника, по завршетку Свете литургије извршено је резање славских колача свих основних и средњих школа из Врања, као и колача Одбора Светосавске недеље 2010. године.

У свим осталим градским и сеоским срединама, односно у свим храмовима, извршено је резање славских колача школске славе Светог Саве.

Извор: Епархија врањска