Прослава десетогодишњица матуре ђака Богословије Светог Петра Цетињског

матруа Друга генерација ђака обновљене Богословије Светог Петра Цетињског данас се окупила на Цетињу да би прославила десетогодишњицу матуре. Тим поводом јутрос је у Цетињском манастиру Архиепископ цетињски и Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије служио Свету архијерејску литургију.

Игуман манастира Липље јеромонах Стефан, јереј Владимир Левићанин који је парох цркве Светог Ђорђа на Бежанији, јереј Ненад Симоновић из Браничевске Епархије и ђакон Владислав Ковач из Дабробосанске Епархије једнодушни су у оцјени да је данашњи сусрет школских другога био пун емоција.

«Заиста се радујемо данашњем дану што нас је Господ удостојио да будемо овдје, да служимо с Високопреосвећеним Владиком Амфилохијем и да се сусретнемо са својом генерацијом», казао је јеромонах Стефан Радио-Светигори. «Жеља нам је да и ви дођете да посјетите Бањалучку Епархију и наш манастир, задужбину краља Драгутина Немањића која је сада обновљена. За то је свакако заслужна и Цетињска Богословија, Светиње које се чувају у Цетињском манастиру, Митрополит Амфилохије, сви наши професори... Сви они су оставили дубок печат на нашим личностима».

Отац Владимир Левићанин каже да су протеклих десет година биле дистанца с које сада он и остали из његове генерације могу реално да сагледају шта је то Цетињска Богословија учинила на формирању њихових личности. «Служећи јутрос Свету литургију, вратили смо се у дјетињство, у вријеме које је ипак било мало другачије од овога данас. Богословија је тада била у зачетку обнављања, другачији су били услови, било је много ентузијазма... Љубав наших професора био нам је примјер који је највише свједочио и највише утицао на нас да упознамо вјеру, препознамо Бога у себи и да свједочимо нашу вјеру пред другим људима. Оно највредније и најсветије у нама изградили су својим примјером и својим служењем Богу наши професори на челу с Владиком Амфилохијем и нашим разредним старјешином оцем Радомиром Никчевићем», каже он.

Отац Ненад Симоновић сматра да је немогуће ријечима исказати одушевљење због прославе десет година матуре на Цетињу. «Цетињска Богословија је значила за нас промјену живота. Кад сам овдје дошао из источне Србије за мене је ово био нови свијет, нов доживљај и приступ озбиљности живота. Да не говорим о усавршавању у вјери. Свако од нас на различит начин је упијао и прихватао знања која су на нас преносили наши професори. Међутим, доживљај послије десет година је потпуно другачији. Емоције су прорадиле. Ми сада овдје долазимо као нови људи, као свештенослужитељи... Данашњи дан због тога доживљавам потпуно другачије. Као ђак имао сам само један задатак - да завршим Богословију са најбољим могућим резултатом. Сада, међутим, овдје долазим као свештеник са осталом својом браћом и саслужитељима, са једним другачијим опитом. Пред нама је велика обавеза мисионарења. Због тога Цетиње и Богословија нијесу више такви за мене, гледам их другим очима. Долазимо као други људи, али опет као људи из овог светилишта».

Ђакон Владислав Ковач каже да му је посебно драго што је на Цетињу поново видио школске другове од којих већину није гледао пуних десет година. «Драго ми је што сам видио свог разредног старјешину и надам се да ћемо видјети и остале професоре, нарочито Владику Јована».

Извор: Митрополија црногорско-приморска