Прослава храмовне славе у манастиру Бођани

Владика бачки Иринеј Владика јегарски ПорфиријеНа празник Ваведења Пресвете Богородице, 4. децембра текуће године, манастир Бођани био је средиште великог молитвеног сабрања на којем је началствовао Његово Преосвештенство Епископ бачки Г. др Иринеј. Његовом Преосвештенству саслуживали су Епископ јегарски Г. др Порфирије, неколико свештеника и ђакона, и верни народ који је у великом броју дошао да учествује у евхаристијском слављу и поклони се чудотворној икони Пресвете Богородице Бођанске.

Тумачећи смисао овог великог Богородичног празника и његовог значаја укупном Божјем домостроју спасења човека и свеколике творевине, Владика Иринеј је одржао следећу беседу: „Драга браћо и сестре, данас је почетак празникâ посвећених Пресветој Богородици, осим ако претходно не узмемо у обзир, наравно, Благовести. Али овај празник, празник Ваведења, као што се поје у црквеним песмама, јесте наговештај читавог домостроја спасења и жива проповед о спасењу света и човека. По древном предању Цркве из најранијег апостолског периода њене историје, предања савременог настанку Светог Писма Новога Завета, на тај дан је Пресвета Богородица, као девојчица у трогодишњем узрасту, од својих родитеља праведних Јоакима и Ане доведена у Јерусалимски храм и уведена у њега, да њена личност и њен живот буду посвећени Господу. Том приликом, како сведочи ово древно предање Цркве, чинећи садржај данашњег празника, првосвештеник је привидно кршећи прописе Мојсијевог закона, и на изненађење свих који су ту били сабрани, увео њу у део храма који се звао Светиња над светињама и у који нико од народа никада није улазио. Једини изузетак био је сâм првосвештеник који је једампут годишње улазио у тај део храма, који одговара олтарском простору у нашем данашњем храму. Од тада она остаје при храму да ту буде васпитана. одрастајући у непрекидној молитви, труду и подвигу.

Владика бачки Иринеј Због своје јединствене чистоте у роду људском бива изабрана да и сâма, како пева црквени песник на данашњи дан, постане живи храм Спаситељев и да догађај њеног уласка у храм добије своју коначну перспективу, перспективу вечности и спасења. Она је једина носила у својој утроби и родила Богочовека у историји. Тај празник њенога увођења у храм Јерусалимски, браћо и сестре, у непосредној је вези са укупним домостројем спасења човека и света. Управо истина о Богооваплоћењу, тојест Очовечењу Бога и Његовом поистовећењу са човеком да би човек поново био уздигнут до Божанског заједништва и учешћа у божанском Животу, чини саму срж наше хришћанске вере.
Овај манастир, као и многи други, посвећен је данашњем празнику. Ми се данас молитвено радујемо што смо сабрани на престони празник Саборног манастирскох храма у Бођанима, на слави ове наше светиње. Братству бођанском и свима вама, браћо и сестре, честитам од срца данашњи празник.

Нека Бог дâ да у здрављу духовном и телесном, са сваким Божјим благословом и молитвеном заштитом сâме Пресвете Богородице, прослављамо овај свети празник и да и сами покушамо да уложимо напор у свом животу, по мери своје вере и по скромном труду своме, такође будемо удостојени да Дух Свети у нама борави и да и ми будемо храм Живоме Богу. Ради тога Црква и постоји; да би као целина, као богочовечански организам била дом Духа Светога, храм Духа Светога, али и да би сваки њен члан, сваки хришћанин, свака крштена душа исто тако био слика Цркве у маломе. Нека Бог дâ на многа и блага љета. Амин!"
У току свете Литургије, Епископ Иринеј је рукоположио у чин презвитера ђакона Далибора Ратника из Плавне.

После узнесене заамвоне молитве, Преосвећени Владика је извршио чин благосиљања славског жита и колача, честитајући данашњи празник сабранима на месту где се већ више од пет векова прославља Пресвета Богородица, небеска заштитница бођанске светиње.

Презвитер Милић Добросављевић

Извор: Епархија бачка