Прослава имендана Патријарха Вартоломеја

Прослава имендана Патријарха Вартоломеја
Прослава имендана Патријарха Вартоломеја
Прослава имендана Патријарха Вартоломеја
Прослава имендана Патријарха Вартоломеја

Уз присуство многих архијереја и мирјана из целог света, Патријарх Васељенски Вартоломеј је у уторак, 11. јуна 2013. године, прославио свој имендан. Ујутру тог празничног дана, када света Црква празнује Свете апостоле Вартоломеја и Варнаву, Васељенски Патријарх је началствовао светом Литургијом на којој му је саслуживао архимандрит Вартоломеј Самарас, главни секретар Светог Архијерејског Синода, који је такође прослављао свој имендан тога дана  у патријаршијском храму Светог Георгија у Фанару.

Васељенском Патријарху су саслуживали Митрополити Васељенске партијаршије и представници других помесних цркава: Митрополит Теодосије представник Руске Цркве, Архиепископ Нектарије-повереник Светог Гроба из Константинопоља и више архијереја из Православне Грчке Архиепископије. Представник Српске Православне Цркве био је Епископ бачки господин Иринеј.

У име грчке владе свечаности је присуствовао заменик министра иностраних послова Констандинос Циарас заједно са амбасадором Николасом Матјудакисом.

Након свете Литургије Васељенском Патријарху се  обратио Епископ никејски Константинос, а затими Епископ Теодосије, представник Руске Православне Цркве, који је прочитао поруку Патријарха московског Кирила и уручио дарове поглавара Руске Цркве Његовој Све-светости. У име Патријарха српског ГосподинаИринеја, говорио је Епископ бачки Господин Иринеј.

У наставку, Васељенски Патријарх Вартоломеј је заблагодарио, благословио све верне и поделио нафору свештенству и верном народу.

Уочи празника Патријарх Вартоломеј је началствовао вечерњим богослужењем које је служено  у манастиру Живоносног Источника Валуклије.

У порти манастира су почашћени, традиционалним послужењем, сви архијереји, свештенство и верни народ, међу којима су били поклоници из различитих земаља, који су изразили најтоплије жеље поводом имендана Васељенског Патријарха.

Извор: Епархија бачка