Прослава јубилеја у Петровој цркви у Старом Расу

Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска ове године, 7. и 8. септембра, прославља два велика јубилеја: 1000 година од првог писаног спомена Рашке Епархије и 8 векова самосталности Српске Православне Цркве.

Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски г. Теодосије позива верни народ да саборно прославимо ова два значајна јубилеја у Старом Расу, који је колевка српске државе. У суботу, 7. септембра 2019. године, у цркви Светих апостола Петра и Павла са почетком у 17 часова епископ Теодосије ће са архијерејима служити вечерњу службу, после које ће у 18 часова бити одржана свечана академија. У недељу, 8. септембра 2019. године, у цркви Светих апостола Петра и Павла са почетком у 9 часова биће служена света архијерејска Литургија.

Петрова црква код Новог Пазара у Расу, у којој ће бити прослављени значајни јубилеји Епархије рашко-призренске и Српске Православне Цркве, представља најстарији споменик црквене архитектуре на простору Србије и првобитно је седиште Рашке епископије. Црква се налази 2 километра северно од центра Новог Пазара, а према до сада познатим писаним изворима потиче из 8. века, али је вероватно и старијег датума. У другој хрисовуљи цара Василија II из 1020. године, издатој Охридској архиепископији, помиње се Рашка епископија која је обухватала читаву Србију, а седиште епископије је била црква Светих Петра и Павла. Током првих година владавине Немањића, Петрова црква у Расу је била место најзначајнијих догађаја. У њој је поново, по православном обреду, крштен Велики жупан Стефан Немања. У Петровој цркви он је предао престо свом сину Стефану Првовенчаном, а на истом месту је и Епископ рашки замонашио Немању и његову жену Ану.

После стицања црквене самосталности 1219. године, први српски архиепископ постаје Сава Немањић, седиште Српске Цркве постаје манастир Жича, а седиште Рашке епископије остаје у Петровој цркви.  

Епископ рашко-призренски Теодосије позива верни народ да се 7. и 8. септембра 2019. године окупимо испред Петрове Цркве у Расу као што су то на истом месту пре више векова радили и наши славни преци предвођени Светим Немањићма и да саборно и молитвено прославимо значајне јубилеје наше Свете Цркве и нашег народа.

Извор: Епархија рашко-призренска