Прослава лекарске славе у Берну

Прослава лекарске славе у Берну
Прослава лекарске славе у Берну
Прослава лекарске славе у Берну
Прослава лекарске славе у Берну

Дана 10. новембра 2019. године, у храму у Белпу прослављена је лекарска слава Свети Козма и Дамјан. Позив за прослављање славе упутила јe управа Црквене општине у Берну свим лекарима који живе на простору те Црквене општине и парохије.

Радост прослављања Светог Козме и Дамјана доживели су лекари прве генерације, који су учествовали у оснивању Српске Православне Цркве у Швајцарској, а позиву се одазвао и један број лекара друге генерације, који су рођени у Швајцарској, где су завршили и докторске студије.

После благосиљања славских обележја и поздрава пароха, протојереја-ставрофора Станка, присутнима се обратила др Јелена Стојановић, која је припремила славски колач и жито. Др Стојановић је од свог доласка у Швајцарску активан члан Црквене општине.

Током вечери, песник Драган Вукашиновић представио је збирку својих песама Снагом живота срце нам куца. Песник Вукашиновић и професор допунске школе на српском језику гђа Јелена Митровић су читали песме и приближили су српску поезију присутним гостима. За време вечере изведен је музички концерт на хармоници од стране студента на Музичкој академији у Берну г. Угљеше Вукова, који је изводио композиције класичне и српске музике. Такође млади студент је музички пратио и читање стихова песника Драгана Вукашиновића.

Чланице Кола српских сестара припремиле су послужење за све присутне у Црквеноопштинској сали.

Почетком новембра одржано је предавање за парохијане на тему Здрава душа и здраво тело од стране Социјалне службе Црквене општине у Берну. Предавање је организовала протиница др теологије Ађена Марковић, а предавач је била гђа Janet Barelli, саветник из Црвеног Крста (SRK) града Берна.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска