Прослава Недеље Православља у Епархији захумско-херцеговачкој

Као мало када прије, на свеопшту радост нашега малог града, ове године је у Билећи свечано прослављена Недеља Православља. Ово недељно јутро је било испуњено ријеком народа који је хрлио својој Цркви и своме спасењу. И увијек када је тако и увијек када је Саборни храм мали да прими сав окупљени народ, посебно се осјећа благодат и молитвеност. Светом Литургијом је началствовао протојереј ставрофор о. Милутин Андрић уз саслужење протојереја ставрофора о. Радивоја Говедарице и јереја о. Михаила Андрића. Нарочиту радост су нам подарила дјеца, која су се већ уобичајено, сабрала у великом броју. У својој пригодној бесједи о. Милутин је нагласио важност очувања, тј. важност борбе за очување, наше 2000 година старе вјере православне, једине праве и истините. Затим се пришло Св. Тајни Причешћа, којој се приступило скоро и без изузетка. Носећи Бога у себи, а ширећи љубав око себе, сабрани народ ове богомчуване парохије наставио је да се радује и весели дану и Празнику којега створи Господ.

У Храму Светог Кнеза Лазара и Новомученика српских у Берковићима прослављена је Недеља Православља уз присуство великог броја вјерника из читаве околине Дабра и Стоца. Светој Чаши приступило је мноштво вјерних спремајући се за велики празник Христовог Васкрсења.

На Недељу Православља, 8.марта 2009.године , служена је Св. Литургија у још недовршеној цркви Св.Арханђела у насељу Хрупјела, у V требињској парохији. Литургију је служио парох јереј Дражен Тупањанин. Иако је вријеме било прохладно, храм је био пун вјерних, њих на броју око стотинак, који су се причестили Св.Тајнама Христовим. У бесједи након читања Ријечи Божије , о.Дражен се осврнуо на догађај описан у читању тога дана, а то је позив Апостола Филипа и Ап.Натанаила, рекавши да је тај позив „дођи и види" који је Филип упутио Натанаилу могућ на темељу Истине о оваплоћењу Сина Божијег, који нам је постао видљив у својој људској природи, те је тако могуће и да га сликамо на иконама, и да му тако указујемо поштовање, рекавши даље да је то оно што празнујемо у ову Свету I недељу Великог Поста, Недељу Православља, када је 843.год. у доба патријарха цариградског Св. Mетодија и Св.царице Теодоре извојевана коначна побједа над иконоборцима.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка