Прослава Недјеље Православља на Цетињу

ЦетињеСветом Архијерејском Литургијом у Цетињском Манастиру и празничном литијом улицама престонице којима је началствовао Високопреосвештени Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско- приморски Г. Амфилохије, те духовном академијом у Владином дому, на Цетињу је прослављена Недјеља Православља. «Старац Јустин Ћелијски је говорио да Бог није Бог који нам се јавио у Христу Исусус, ја не бих признао тог бога. Зашто? Зато што Бог који не носи људски крст, људско страдање, који се није суочио са људским ништавилом, са оним што јесте човјек по својој природи, он, тај Бог није за човјека», казао је Владика Амфилохије бројним вјерницима сабраним на Светом Боголужењу.

«Тај Бог је примио на себе људску природу у свим њеним димензијама, од свебића до ништавила, и тај Бог је достојан човјекове љубави. Такав Бог се открио кроз часу спасења, кроз Његово Распеће и кроз Његово Васкрсење којим је засладио горку чашу људскога живљења овдје на земљи», рекао је он.

У току Литургије Владика је у презвитерски чин рукоположио ђакона Бранка Богојевића.

ЦетињеНакон Литургије улицама Цетиња кренула је традиционална празнична литија која је обишла цркву на Ћипуру и Влашку Цркву. По њеном завршетку пред Цетињским манастиром је прочитан Синодик Православља из 843. године у спомен на побједу Православља над јересју иконоборства.

«Ми данас прослављамо празник икона Божјих, побједу иконољубаца над иконоборцима», казао је затим Митрополит Амфилохије. «То је била борба која је трајала стотинама година у Византијском царству и ван његових граница. На данашњи дан су побиједили иконољупци и свечано унијели иконе у цариградски храм Свете Софије. И данас се, као и тада, као и увијек, људи дијеле на двије врсте: иконоборце и иконољупце. Ми, као и наши преци, спадамо у иконољупце. Јер, ми на првом мјесту љубимо лик Христов, Који је видљива икона Бога невидљивога, и Њему се једином клањамо. Љубимо и поштујемо свако људско биће, јер је човјек по природи својој створен по лику и подобију Божјем, по слици и прилици Божјој. Христов лик је засијао кроз људску природу и сваки човјек на земљи је носилац, слика скинута са тога лика преко које ми познајемо Њега као Бога и Творца свога», објаснио је Митрополит Амфилохије.

Након Литије у Владином дому је, у организацији Богословије Светог Петра Цетињског, одржана празнична духовна академија посвећена Недјељи Православља и спомену на стопедесету годишњицу битке на Граховцу. Поздравно слово одржао је ректор ове црквено-школске установе протојереј Гојко Перовић, који је најбољим ученицима подијелио награде за светосавске темате. Празничну бесједу је изговорио професор Звонко Ангелов. Затим је изведен програм у којем су учествовали Хор Богословије Светог Петра Цетињског, Црквени хор Светог апостола Марка из Подгорице, рецитаторска секција Богословије и дјеца-полазници школе вјеронауке при Цетињском манастиру.

Данашњу светковину на Цетињу својим присуством су увеличали амбасадори Србије, Русије и Њемачке у Подгорици господа Зоран Лутовац, Јаков Герасимов и Томас Шмит.

Извор: Митрополија црногорско-приморска - Р.В.