Прослава Никољдана у Митрополији црногорско-приморској

Амфилохије

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије је на Никољдан, уз саслужење свештенства служио Свету службу Божију у манастиру Светог Николе на Ријечком Граду.

У бесједи којом се у току Литургије обратио вјерницима Владика је казао да је свједок вјерности наших предака Богу и древна црнојевићка Светиња на Ободу. «Она је подигнута у она скудна и тегобна времена, али ево она зрачи и проноси славу имена Божјега, славу и част светога оца Николаја кроз вјекове. Од петнаестог вијека до данас ово Свето мјесто је мјесто непрекидног прослављања имена Божјег и мјесто блаженог спомена ктитора Ивана и Ђурђа Црнојевића и митрополита онога времена Висариона и Вавиле који су утемељили и освештали овај Свети храм. И ево њега, пролазио кроз све мијене и промјене историјске и ево га и данас се обнавља. Обнавља се овај Свети храм и његова обитељ као орловска младост и својом обновом обнавља и ово мјесто - Ријеку Црнојевића и Обод», рекао је Владика Амфилохије.

Он је казао да је ово мјесто знаменито и по оној првој словенској, српској штампарији, «по оном слову на овом мјесту одштампаном, настављеном на Цетињу код Цетињскње лавре Пресвете Богородице и настављено даље до Трговишта. Јер онај ко је штампао ободско-цетињски Октоих, јеромонах Макарије, он је касније своје дјело наставио у Трговишту у данашњој Румунији, штампао свештене књиге и тамо постао и митрополит. По другом предању касније је био игуман манастира Хиландара.»

У току Литургије Владика је крстио дједа и унука Сима и Сергија Савовића. Пререзан је и славски колач Манастира Светог Николе и освештан обновљени манастирски конак.

Извор: Митрополија црногорско-приморска