Прослава Никољдна у Братислави

У Братислави, главном граду Словачке Републике, ове године је по први пут уочи празника Никољдана, организовано Свето-Николајевско духовно вече. Вече је одржано у Галерији Авио-клуба у Братислави у присуству око 150 званица Словака, Руса, Срба, Грка, Бугара, Украјинаца.

О животу и чудима светог Николаја, архиепископа мирликијскога, говорио је Његово Блаженство Митрополит чешких земаља и Словачке г. Христофор. Потом је у саслужењу свештеника Срђана Јаблановића, пароха прашког, освештао кољиво и пресекао славски колач,којима су се сви послужили.

Домаћини славе били су Бојан Радовановић из Братиславе и Игор Бондаренко, директор Галерије и заменик председника Руске федерације уметника. Свето-Николајевској свечаности су присуствовали и потпредседница Словачког парламента г-ђа Ана Белоусова, председник Врховног суда Словачке г. Штефан Харабин, умировљени надбискуп римокатоличке цркве у Словачкој г. Јан Сокол, генерални бискуп Евангелистичке цркве Словачке г. Милош Клатик и други.

У Галерији је, иначе, у току велика изложба руских икона кроз векове. А духовно вече употпунио је и г. Јанко Бртка, професор хармонике на Музичкој академији у Братислави.

Свештеник Срђан Јаблановић