Прослава празника Преподобне мати Параскеве - Свете Петке у Епархији врањској

Поводом празника Преподобне мати Параскеве - Свете Петке, у свим храмовима Православне епархије врањске, служена је Света литургија. Посебно свечано je било у храмовима посвећеним овој изузетно поштованој светитељки у нашем народу.

Уочи празника, 26. октобра 2009. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије, служио је празнично бденије у храму Свете Петке на Шапраначком гробљу у Врању.

На дан празника, 27. октобра 2009. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије, служио је Свету Архијерејску литургију у цркви Свете Петке у селу Стропском, општина Врање. Светој литургији, присуствовао је велики број верника, а Епископ врањски Пахомије у својој беседи подсетио је све присутне на живот Свете Петке, истакавши њену спремност и жртву да се остави сво овоземаљско благо и посвети се монашком животу.

По завршетку Свете литургије обављена је литија око храма, а након тога, Епископ врањски Пахомије, осветио је новосаграђену трпезарију и пререзао колач поводом славе Преподобне мати Параскеве у селу Стропском, општина Врање. На предлог Архијерејског намесника пчињског протојереја-ставрофора Станисава Петрушевића и парохијског свештеника јереја Ненада Митића, наградио је Захвалницом заслужне појединце за изузетан допринос и Богоугодно дело на обнови и очувању храма Свете Петке у Стропском и подизању трпезарије.

Изузетно свечано било је и у храму Преподобне мати Параскеве у Врању, на Шапраначком гробљу, у којој се окупио велики број верника, а многи од њих су се причестили.

После литије око храма, славски колач, пререзао је Епископ врањски Пахомије, а након тога, на предлог Архијерејског намесника пчињског протојереја-ставрофора Станисава Петрушевића и старешине храма Свете Петке на Шапранцу, протонамесника Ивице Јањића, Епископ Пахомије, наградио је Архијерејском граматом заслужне појединце - чланове Црквеног одбора Црквене општине Шапранце за изузетан допринос и Богоугодно дело на обнови и очувању храма Свете Петке на Шапранцу у Врању и похвалио њихов рад, као и све добротворе овог Светог храма.

У пригодној беседи, Епископ врањски Пахомије је подсетио све присутне на живот Свете Петке и важности да подражавамо Њеном животу, а затим је за све присутне приређена трпеза љубави.

Извор: Епархија врањска