Прослава Празника Светих Апостола у Нишкој епархији

Лазарица У суботу, 12. јула 2008. године, у Цркви Лазарици свечано је прослављен Петровдан, слава богомољачког братства ове светиње. Колачар и домаћин славе је био господин Душан Трајковић. После Свете Литургије, честитајући славу, служашчи свештеник је указао на значај Апостола Петра и Павла у ширењу Христове истине, рекавши да ова два духовна горостаса представљају супротности обједињене око једне истине, која их је ослободила да су могли да живот свој и сами себе Христу Богу предају; односно, да све своје умне и физичке способности ставе у службу распетоме Христу.

У недељу, 13. јула 2008. године, у манастиру Покрова Пресвете Богородице у Мрзеници, удаљеном 7км од Крушевца, Светом Архијерејском Литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Иринеј, прослављен је Сабор Дванаесторице Апостола - Павловдан.

Владика нишки Иринеј Обраћајући се верном народу, у својој беседи, Преосвећени Владика је указао на значај мисије Апостола, а посебно Апостола Павла и рекао: ''Наравно да и ми треба да сведочимо Христа својим животом и љубављу.''

У Мрзеници се гради нови храм, на темељима старог, порушеног храма. Интересантно је да су радници копајући темељ за нову цркву, испод темеља претходне светиње, пронашли још један, који највероватније потиче из времена Светог Кнеза Лазара. Зна се да у овом крају постоји неколико десетина порушених манастира и црквишта још из доба Синаита.

Владика нишки И тако, ова добро позната светиња по трећи пут ниче, већа и солидније грађена од претходних, да сведочи љубав Пресвете према верном народу који долази овде, да под Њеним омофором добије заштиту и наду.

Преосвећени Владика је указао на значај задужбинарства позвавши вернике да својим прилозима уграде себе у нови храм, јер зидајући храм ми себе зидамо, да бисмо порасли у меру висине Христове.

Протојереј ставрофор Љубивоје Радовић