Прослава празника Светог апостола Филипа у Епархији врањској

"Родом из Витсаиде, код Галилејског језера, као и апостоли Петар и Андреј. По силаску Светог Духа на апостоле, проповедао је Јеванђеље у Азији и Грчкој. У Јерапољу Фригијском нашао се на заједничком мисионарском послу са Јованом Богословом, апстолом Вартоломејом и својом сестром Маријамном. Ту су молитвом умртвили змијурину којој су се незнабошци клањали и исцелили Стахија који је 40 година био слеп.

Разјарени незнабошци ухватише Филипа и распеше га наопако, а потом распеше и Вартоломеја. У том се земља отвори у прогута судију и многе друге. Престрашени народ појури да скине распете апостоле, али Филип већ беше издахнуо. Свети апостол Филип је пострадао 86. године. Мошти су му у Риму.
(Из житија Светог апостола Филипа)

Поводом празника Светог апостола Филипа, 27. новембра 2009. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије, служио је Свету Архијерејску литургију у цркви Светог апостола Филипа у селу Бистар, општина Босилеград уз саслужење свештества Архијерејског намесништва босилеградског. Литургији је присуствовао велики број верника, представника културног и јавног живота из Босилеграда, на челу са председником општине Босилеград господином Владимиром Захаријевим.

По завршетку Свете литургије, обављена је литија око храма, а затим је извршено резање славског колача.

Храм Светог апостола Филипа у селу Бистар, подигнут је у 19. веку, а обновљен је средствима Министарства културе Републике Србије и добровољним прилозима верника 1999. године.

У селу Белут, у цркви Светог апостола Филипа, Епископ врањски Пахомије уз присуство великог броја верника извршио је освећење кољива и резање славског колача, а затим је за све присустне приређена трпеза љубави.

После прославе празника Светог апостола Филипа у селу Белут, Епископ врањски Пахомије, обишао је радове на цркви Пресвете Богородице и парохијском дому у Босилеграду.

Након тога, Епископ врањски Пахомије сусрео се са свештенством Архијерејског намесништва босилеградског и председником Црквеног одбора Црквене општине Босилеград госпођом Здравком Гагулском. Састанак је одржан у просторијама Црвене општине Босилеград, а предмет разговора била је обнова храмова на подручју општине Босилеград средствима Министарства вера Републике Србије која су уплаћена преко Епархије врањске. Такође су разматрана питања из редовног рада Црквене општине Босилеград, везана за рад у 2009. години и програм рада за 2010. годину.

Осим овог значајног догађаја за обнову верског живота у општини Босилеград, Епископ врањски Пахомије са Архијерејским намесником масуричко-пољаничким протојерејем-ставрофором Бранком Ђорђевићем, посетио је и цркву Светог великомученика Георгија у Сурдулици, где су постављене подне плоче, чиме је завршио своју посету.

Извор: Епархија врањска