Прослава празника Светог Николе у Епархији врањској

Празник Светог Николаја мирликијског Чудотворца - Никољдан, обележен је свечано у Епархији врањској. Уочи празника 18. децембра 2009. године у многим црквама служено је празнично бденије, а на сам дан празника 19. децембра 2009. године служена је Света литургија у свим храмовима Епархије врањске.

Свету Архијерејску литургију, Епископ врањски Пахомије служио је у Саборном храму Свете Тројице у Врању у присуству великог броја верника - домаћина који Светог Николу имају као свог заштитника. Епископ врањски Пахомије, у својој беседи свим присутним верницима, а посебно онима који славе Светог Николу, честитао је крсну славу и упутио их на правилно поимање и слављење крсне славе кроз литургијско обједињавање (пост, молитву и причешће), напомињући да скромност и смерност православних хришћана представљају праве врлине које треба да показују свугде и на сваком месту. Тако треба да буде и приликом слављења крсних слава: не треба претеривати у јелу и пићу, већ крсну славу треба славити на достојанствен и хришћански начин имајући у виду пре свега љубав према Господу Нашем Исусу Христу и за ближње своје, уз помоћ онима којима је потребна (беседу можете саслушати на сајту Радија ''Искон'' Православне епархије врањске www.radioiskon.org).

У току Свете Литургије, Епископ врањски Пахомије одликовао је чином протојереја-ставрофора пензионисаног свештеника Александра Митића, из Врања, који већ 54 године обавља свештеничку дужност.

По завршетку Свете литургије, свештенство Саборног храма Свете Тројице у Врању извршило је резање славских колача (негде око 2000 славских колача) ове најбројније крсне славе у Врању. И заиста, истина је оно што се у Врању од памтивека говори: "Када се слави Свети Никола, онда слави цело Врање - половину града чине они који славе Светог Николу као крсну славу, а другу половину града чине они који им долазе на славу."

Слично је било и у осталим храмовима Епархије врањске, па је тако Свети Никола и ове године прослављен онако како приличи.

Извор: Епархија врањска