Прослава празника Светог Василија Острошког Чудотворца у Епархији врањској

'Родом из Попова Поља, у Херцеговини, од родитеља простих и благочестивих. Од детињства испуњен љубављу према Цркви Божијој, кадда је поодрастао отишао је у манастир Тврдош где је примио монашки чин. Убрзо се прочуо као велики подвижник. Мимо његове воље, изабран је за Епископа захумског и скендеријског. Столовао је у Тврдошу, одакле је своју паству утврђивао у православној вери, чувајући је од турске свирепости и латинског лукавства. Када су Турци разорили Тврдош, прешао је у Жупу код Никшића па у Острог, где се подвизавао у строгом посту и истрајној молитви. Мирно се упокојио у Господу у XVI веку, оставивши своме народу целе, нетрулежне мошти над којима се до данас догодило небројено чудеса.''

На дан када наша Света Црква прославља спомен Светог Василија Острошког Чудотворца, Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије служио је Свету Литургију у манастиру Светог Прохора Пчињског.

Осим у манастиру Светог Прохора Пчињског, у свим манастирима и црквама Православне епархије врањске поводом данашњег празника служене су Свете Литургије.

Извор: Епархија врањска