Прослава празника Светог Јована у чикашкој Саборној цркви

Прослава празника Светог Јована у чикашкој Саборној цркви
Прослава празника Светог Јована у чикашкој Саборној цркви
Прослава празника Светог Јована у чикашкој Саборној цркви
Прослава празника Светог Јована у чикашкој Саборној цркви

Ране године 20. века сведочиле су о јединственој чикашком црквеном обележју - православној Саборној цркви Свете Тројице коју је пројектовао познати архитекта Луј Хенри Саливан. У градњи Саборне цркве са Саливаном је сарађивао парохијски свештеник Јован Кочуров, који је добио послушање да служи чикашкој православној хришћанској заједници 1895. године. Грађевина, освећена 1903. године, привукла је много пажње у то време, пошто је била први пример византијске и руске архитектуре и иконографије у срцу САД.

Отац Кочуров је верно служио при Саборној цркви, све док се он и његова породица нису вратили у Русију 1907. године. Десет година касније, 31. октобра 1917. године, он је био први свештеник који је окончао као мученик за веру на самом почетку револуције. Прибројан је броју светих  децембра 1994. године, на 200-годишњицу доласка православног хришћанства у Северну Америку - с љубављу је остао упамћен до данас као Свети Јован Чикашки.

Празник Светог Јована прослављен је у Саборној цркви Свете Тројице последњег викенда у октобру 2016. године. Његово Блаженство Митрополит Тихон придружио се Његовом Преосвештенству Епископу чикашком Павлу у дочеку Његовог Преосвештенства Епископа тихвинског Мстислава (Русија) на прослави, која је започела у суботу поподне 29. октобра, уз појање акатиста у част Светог Јована Кочурова. Три архијереја су служили бденије у суботу увече, заједно са епископом Димитријом из Чикашке Грчке Митрополије. Верна репродукција Тихвинске иконе Матере Божје, поклон епископа Мстислава, требало је да се освети и буде постављена у цркви, али још није била стигла из Русије.

У недељу ујутро, митрополит Тихон и епископи Павле и Мстислав служили су Божанску Литургију. Саслуживали су јеромонах Онуфрије, који је у пратњи епископа Мстислава; протојереј Јован Адамчо, настојатељ Саборног храма Свете Тројице; протојереји Јован Бејкер, Александар Гарклавс, и Илија Мјулер, архимандрит Владимир Вендлинг, протојереј Јован Здинак и др.

На крају Литургије, икона Сабора светих Саборне цркве Свете Тројице, рад чикашког иконописца Арлене Тилгмана, била је освећена и ношена у литији око храма. Икона осликава неколико православних светих из 20. века.

Извор: Православие.ру (превод са енглеског – Информативна служба СПЦ)