Прослава празника Успења Пресвете Богородице - Велике Госпојине у Епархији врањској

Поводом празника Успења Пресвете Богородице - Велике Госпојине, у петак 27. августа 2010. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије, служио је празнично бденије с почетком у 18 сати, у храму посвећеном овом празнику у Собини, код Врања, уз саслужење већег броја свештенства из Врања. Том приликом Епископ врањски Пахомије је уручио Архијерејске грамате појединцима који су заслужни за одржавање и обнову овога храма, а који је саграђен у 19. веку на старим темељима из Немањићког периода.

На празник Успења Пресвете Богородице - Велике Госпојине, 28. августа 2010. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Успења Пресвете Богородице, у месту Мртвица код Владичиног Хана, са свештенством Архијерејског намесништва масуричко-пољаничког и монаштва Епархије врањске. У току Свете литургије, Епископ Пахомије је крстио две чланице Кола српских сестара из Владичиног Хана.

Након литије око манастирске цркве и ломљења славског колача са овогодишњим кумом, Бошком Стоиљковић из Предејана, за све присутне приређена је трпеза љубави, за више стотина верника из Владичиног Хана, Врања, Лесковца и многих других градова и села, коју су припремили поред кума, чланице Кола српских сестара из Владичиног Хана, на челу са председницом Милунком Стоиљковић и великом трудбеницом ове светиње монахињом Параскевом.

Извор: Епархија врањска