Прослава празника Успења Пресвете Богородице - Велике Госпојине у Врањској епархији

На празник Успења Пресвете Богородице - Велике Госпојине, у свим храмовима Православне епархије врањске служене су Свете Литургије. Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије, уочи овог великог празника служио је празнично бденије у храму посвећеном Успењу Пресвете Богородице у селу Корбевац, општина Врање. Празничном бденију присуствовао је велики број верника.

На дан празника, Епископ Пахомије служио је Свету Архијерејску литургију у храму Успења Пресвете Богородице у Собини, у граду Врању, који је подигнут 1819. године. Велики број верника из града Врања се традиционално окупио код ове цркве, која већ 190. година представља велико светилиште града Врања и чије су иконе на далеко познате. Светој Тајни причешћа је приступио велики број верника, а по завршетку Свете Литургије извршен је опход око цркве и резање славског колача.

У својој беседи, Епископ врањски Господин Пахомије говорио је о Житију Пресвете Богородице, значају данашњег празника и духовним поукама које произилазе из њега. Заслужним појединцима који се брину о благољепију овога храма, Епископ Пахомије, доделио је архијерејске грамате.

Црквена општина Собина, заједно са кумовима овогодишње славе, приредила је трпезу љубави.

И у свим остали храмовима Епархије врањске, било је врло свечано поводом данашњег празника, а нарочито у храмовима посвећеним Успењу Пресвете Богородице у: селу Мртвици, општина Владичин Хан, селу Секирију, општина Врање, селу Корбевац, општина Врање, селу Горњи Вртогош, општина Врање, селу Рикачеву, општина Босилеград, као и у селу Чукарки које данашњи празник слави као заветну славу.

Извор: Епархија врањска