Прослава Преподобног Пахомија Великог у манастиру Прохор Пчињски

"Преподобни Пахомије Велики је родом био Мисирац. У раној младости био је војник код цара Константина, али сазнавши за Христа, крстио се и отишао у Тиваидску пустињу да се подвизава. На месту званом Тавенисиот, јавио му се ангел и дао му дашчицу на којој је био написан устав општежитељног манастира, наредивши му да такав манастир устроји на том месту.

И Пахомије поче да зида многе келије, иако је био сам са братом Јованом. Ускоро се ту слеже много монаха. Пахомије је основао још шест манастира, а број његових ученика нарастао је чак до 7.000, а многи од њих су касније уврштени у ред светитеља. Безбројна су се чуда пројавила кроз Светог Пахомија. Упокојио се мирно 348. године. Сматра се оснивачем манастирског општежића" (из житија Преподобног Пахомија Великог).

У манастиру Свети Прохор Пчињски, поводом празника Преподобног Пахомија Великог, служена је Света архијерејска Литургија. Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије уз саслужење свештенства и монаштва из Епархије врањске. По завршетку Свете Литургије, Архијерејски намесник пчињски протојереј-ставрофор Станисав Петрушевић пререзао је славски колач и честитао имендан Епископу Пахомију. Ова свечаност у манастиру Свети Прохор Пчињски, завршена је трпезом љубави за све присутне у Врањском конаку. НА МНОГАЈА ЉЕТА!!!

Извор: Епархија врањска