Прослава Савиндана у Грачаници

Свети Сава - највећи српски светитељ, утемељивач хришћанства, просвете, културе и свега што вековима краси српско национало биће, свечано је прослављен у Грачаници. Прослава Светог Саве отпочела је Светом архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ Артемије уз саслуживање локалног свештенства. Богослужењу су присуствовали ученици и наставни кадар Основне школе "Краљ Милутин". На крају Литургије, после резања славског колача, основци из Грачанице рецитовали су песме посвећене Светом Сави а онда су подељени светосавски пакетићи. Овогодишње пакетиће обезбедио је Полицијски синдикат Србије. Осим Грачанице пакетићи су преко надлежног свештенства дељени у новобрдским школама у Бостану, Јасеновику, Сливову као и у манастиру Бањска.

У Основној школи "Краљ Милутин" организована је приредба којој је присуствовао Његово Преосвештенство Епископ Артемије. Пре почетка приредбе владика Артемије је осветио славско жито и пререзао колач а онда се обратио родитељима, наставницима, многобројној деци и између осталог рекао: "Свети Сава је творац самосталне Српске Православне Цркве, творац просвете, државе, дипломатије и свега онога што је у нашем роду честито, добро и миломе Богу приступачно. Свети Сава је то учинио тако што је најпре себе охристовио и обожио на Светој Гори и оно што је имао у себи то је и преносио нашем народу". Епископ Артемије је говорио и о покушајима непријатеља Српства да затру дело Светога Саве као и о неуништивости његовог спомена: "Оно што је Свети Сава урадио, то је дело Божије, а дело Божије се не може ничим уништити и нико га не може уништити.

Доказ тога јесте и ова данашња прослава у нашој дивној Грачаници, у овој школи, где су окупљене све генерације, од најмлађих до најстаријих, које су дошле да заједнички одају поштовање и част Светоме Сави и прославе његов спомен у молитви и сећању на њега како би нам Свети Сава молитвама својим пред Престолом Господњим измолио благодат, милост и снагу од Бога да истрајемо у невољама, у страдањима која нас сналазе али и да останемо верни оним идеалима светосавским којима су служили наши славни и свети претци.

Јер само тако име српско и име Светога Саве неће никада бити заборављено ни избрисано на светим косовско-метохијским просторима и у осталим српским земљама где год данас Срби живе."

У наставку програма низала се поезија и проза посвећена Светом Сави, фолклор, традиционолна српска песма и музика.

Извор: Епархија рашко-призренска