Прослава Савиндана у Књажевцу

Прослава Савиндана у Књажевцу
Прослава Савиндана у Књажевцу
Прослава Савиндана у Књажевцу
Прослава Савиндана у Књажевцу

Прослављајући  празник Светог оца нашег Саве, првог Архиепископа српског, у Књажевцу је 26. јануара 2018. године, уочи Савиндана, одржана Светосавска академија на којој је беседио Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион.

Академију је организовала Музичка школа „Предраг Милошевић“ из Књажевца. Сутрадан, на празник Светог Саве, владика Иларион је началствовао светом Литургијом у храму Светог Георгија у Књажевцу. Саслуживали су протојереји Синиша Ђорђевић, Томислав Петковић и Перица Божуновић. Појао је хор „Свети Стефан Дечански“ под управом проф. Мартине Милошевић.

Литургији су присуствовали председник Општине г. Милан Ђокић и председник СО Књажевац г. Миодраг Ивковић.

Поводом прославе Савиндана као школске славе из свих књажевачких школа наставници и ученици донели су у цркву славске колаче. Уприличен је и рецитаторски Светосавски програм који су извели ученици Основних школа „Вук Караџић“ и „Димитрије Тодоровић Каплар“. Свој присутној деци уручени су поклон пакетићи који су обезбеђени захваљујући Верском добротворном старатељству Архиепископије београдско-карловачке и Епархије тимочке, парохији Црквене општине у Келну, Општини Књажевац и свештенству и одборницима цркве Светог Георгија.

Свечано је било и у Музичкој школи „Предраг Милошевић“, чији је гост на празник био епископ Иларион, који је освештао школске радне просторије. Потом је присуствовао отварању 27. Дечјег ликовног салона „Свети Сава“ у Завичајном музеју Књажевца.

Извор: Епархија тимочка