Изграђена нова Православна црква на Куби

Његова Светост Патријарх цариградски Г. Вартоломеј ће 25. јануара 2004. године, освештати новоизграђену Цркву Светог Николе коју је кубански народ поклонио Грчкој Православној Цркви, у Хавани. Том приликом ће председник Кубе г. Фидел Кастро симболично предати кључ нове Цркве Његовој Светости. Ово је прва новоизграђена Православна Црква на Куби, после периода од педесетак година, а иницијатива за изградњу овог новог храма је потекла од Његовог Високопреосвештенства Митрополита централноамеричког и панамског Г. Атинагоре, а имала је пуну подршку од стране његове Еминенције амбасадора Републике Грчке на Куби, г. Костуласа.

Председник Кубе г. Фидел Кастро је позвао Његову Светост Патријарха Вартоломеја да од 22. до 26. јануара 2004. године, буде на Куби и на тај начин показао интересовање за Православље. У позивном писму г. Фидел Кастро је нагласио да је овај храм поклон народа Кубе Грчкој Православној Цркви.  
Требало би да се напомене да је Црква изграђена на земљишту у старом делу Хаване, које је кубанска Влада поклонила Православној Цркви, а која је уједно под заштитом УНЕСКО-а.

Са друге стране Министарство спољних послова Републике Грчке је од првог тренутка помагало изградњу Цркве, а ових дана је послало извесну своту новца да би се Црква живописала и опремила богослужбеним сасудима и књигама.

Црква је Божји дар и за педесет православних Грка који живе на Куби, а потпадаће под јурисдикцију Митрополита средњеамеричког и панамског Г. Атинагоре, заједно са Мексиком, Венезуелом, Колумбијом и Карипским острвима. Митрополит Атинагора има под својом јурисдикцијом 25000 православних верника, а око 5000 су грчке националности.