Прослава Свете Петке у Дому за старе на Бежанијској коси

Прослава Свете Петке у Дому за старе на Бежанијској коси
Прослава Свете Петке у Дому за старе на Бежанијској коси
Прослава Свете Петке у Дому за старе на Бежанијској коси
Прослава Свете Петке у Дому за старе на Бежанијској коси

Дом Бежанијска коса је 27. октобра 2016. године прославио славу, Свету Петку. Као у кругу породице корисници су се заједно са запосленима окупили око славске свеће, колача и жита да би се помолили Господу и Светој Петки, својој небеској заштитници којој је посвећена капела при овом Дому. Колач су преломили протојереј Стеван Мрђен, духовник капеле, и протојереј Бранко Зелен, уз појање ђакона Бранислава Јоцића, заменика секретара ВДС, који је са сарадницима био гост на слави.

Прота Стеван је честитао славу, благословио присутне и уручио грамате Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја. Грамате за показану несебичну љубав и ревност према Српској Православној Цркви, посебно на уложеном труду и активном учешћу на богослужењу и старању око капеле Свете Петке у Дому пензионера у Новом Београду на Бежанијској коси, додељене су др Срђану Димитријевићу, заменику директора Дома пензионера на Бежанијској коси, Влади Радуљу, радном терапеуту, и гђама Славки Кујачић, Берислави Стојачић, Јелени Јоксимовић и господи Радету Репији и Војиславу Крајновићу.

Гђа Вања Талеска, управница Дома, захвалила је на додели признања људима чије залагање доприноси квалитету живота у Дому и пожелела свим станарима да буду здрави и живе срећно и мирно под заштитом Свете Петке, да буду ближи једни другима и лепо међусобно комуницирају. Уследио је краћи културно-уметнички програм после кога је гђа Талевска показала гостима из ВДС-а изложбу, музејску поставку у малом, на којој је приказан историјат Геронтолошког центра Београд у чијем је саставу и овај Дом од 1963. године. Изложбу је поставио, у сарадњи са гђом Талевски и њеним сарадницима, дизајнер Предраг Матовић, чији отац борави у Дому. Основна поставка изложбе је да се историјат прикаже кроз мали времеплов уз ликове из културе и спорта који су обележили то време и наши најстарији суграђани подсете на дане кад су били у пуној животној снази и подстакну да разговарају о томе.

Верско добротворно старатељство Архиепископије београдско карловачке има врло успешну сарадњу са Домом Бежанијска Коса у коме су посете Милосрдне секције одлично примљене. Долазак представника ВДС-а на славу Дома Свету Петку је део те сарадње и знак међусобног разумевања и жеље да се будућа сарадња унапреди. Могућност за проширење сарадње је велика јер у Дому борави 600 корисника. Многе од ових душа су жедне „воде живе, воде која тече у живот вечни“ Господа Исуса Христа (Јн. 4,10-14). Управа и запослени Дома имају слуха за ове потребе што су показали на делу о чему сведоче и грамате које је у знак захвалности у име патријарха Иринеја уручио прота Стеван Мрђен, духовник капеле Свете Петке. Верско добротворно старатељство ће се трудити да кроз активности Милосрдне секције буде присутније у Дому и према својим могућностима допринесе да се угаси ова духовна жеђ.

Извор: ВДС