Прослава Свете Петке у Подбрду

Прослава Свете Петке у Подбрду
Прослава Свете Петке у Подбрду
Прослава Свете Петке у Подбрду
Прослава Свете Петке у Подбрду

Дана 27. окотбра 2011. године у селу Подбрду надомак Мркоњић Града прослављена је храмовна слава, Света Петка Параскева.

Свечаности је присуствовао велики број вјерника како из Мркоњић Града тако и шире околине који су дошли да присуствују уношењу ризе Свете Петке која је 19. октобра донијета из Јашија  гдје се налазе Њене часне мошти, а која је била привремено у манастиру Трескавацу.

Овај величанствени догађај је велики благослов како за нашу парохију тако и за нашу цијелу епархију, а и шире. Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Г. Хризостом је благословио окупљене и поучио их својом бесједом о пет мудрих и пет лудих дјевојака истакавши да је вјера основ хришћанског живота, а добра дјела пут у Царство Небеско.

Владика је такође истакао важност и величину ризе која је чудом Божијим дошла у наш храм и захвалио надлежном свештенику као и начелници општини Мркоњић Град госпођици Дивној Аничић  као и свима који су са оцем Гораном путовали у град Јаши по овај благослов.

Послије свете Литургије обављен је литијски опход , а потом парастос борцима и жртвама  последњег рата. Посебно лијепо и свечано протекао је цјели дан уз велико расположење свих окупљених.

Света Петко моли Бога за нас .

Протонамјесник Горан Травар