Прослава Светих Отаца у Ваљеву у знаку подршке народу у Црној Гори

 Прослава Светих Отаца у Ваљеву у знаку подршке народу у Црној Гори
 Прослава Светих Отаца у Ваљеву у знаку подршке народу у Црној Гори
 Прослава Светих Отаца у Ваљеву у знаку подршке народу у Црној Гори
 Прослава Светих Отаца у Ваљеву у знаку подршке народу у Црној Гори

У недељу 29.по Духовима, када света Црква празнује Свете Оце, Светих десет мученика критских и Наума Охридског, обележени су и Туциндан и Патерице, у народу зване Оци, последња недеља пред празник Рођења Богомладенца Христа.

Светом Литургијом у свим ваљевским храмовима заокружен је циклус Литургија подршке архијерејима, свештенству и верном народу у Црној Гори, које су служене по благослову Епископа ваљевског г. Милутина

Молитве за браћу у Српској Спарт ваљевско свештенство и верници узносиће и наредних дана, јер управо у земљи светих Божји људи, Боговидца Његоша, храбрих солдата Марка Миљанова, сердара Јанка и бројних чашћу и славом овенчаних, данас се гради чврсти бедем православља. Празничну проповед архијерејски заменик протонамесник Филип Јаковљевић посветио је управо братском народу и његовој борби за веру предака.

-Када ветрови дувају, дрво корене за земљу чвршће веже, учио је Свети владика Николај. Постоји дрво које је Свети Сава посадио у крајевима у којима му је отац рођен. Семе тог дрвета узео је од самог Господа Христа. То дрво представља православну веру у Црној Гори, рекао је протонамесник Филип Јаковљевић.

-То дрво је заливао Свети Василије Острошки. Неговао га је Свети Петар Цетињски. Бринуо се о њему Тајновидац Ловћенски и многи други. То дрво је добар плод доносило. Као никад у историји, дочекали смо данас да се над тим дрветом надвило мноштво тамних и мрачних облака и да сила овог света удара са циљем да га сломи. Али, гле чуда! Дрво је показало да силе његове досежу до Херцеговине, Београда, Новог Сада, Ниша, Ваљева и многих других места по православном свету. Свугде, где се Света Литургија служи и узносе молитве Богу за страдалну браћу нашу у Црној Гори и очување светиња, беседио је протонамесник Филип Јаковљевић.

По благослову владике Милутина, у свим храмовима и манастирима Епархије ваљевске у протеклој седмици служене су свете Литургије као молитвена помоћ за исповедништво натода у Црној Гори. Свештенство ће се и даље на свим богослужењима молити Господу да браћи помогне да очувају светиње, рекао је протонамесник Филип Јаковљевић и позвао верне да то чине и у својим личним молитвама. У име, из здравствених разлога одсутног, Епископа ваљевског г. Милутина и епархијског свештенства, протонамесник Јаковљевић пренео је поздраве свим архијерејима у Црној Гори, на челу са митрополитом Амфилохијем, свештенству, монаштву и верном и благочестивом народу Црне Горе.

-У данашњим тешким и смутним временима пројавили су Јосифово смирење, Давидову храброст и Аврамову веру. Нек би дао Господ да још много пута будемо њихови гости! Да још много пута одслужимо свету Литургију у манастиру Острог покрај моштију Светог Василија Острошког. Да још много пута савијемо главу, улазећи у дајбабску катакомбу, чујемо хук реке Мораче из манастирске порте… Нека би молитвеним заступништвом наших Светог Николаја Лелићког, Преподобног Аве Јустина Ћелијског и Светог Нектарија Егинског, одскоро и ваљевског, сви заједно једним срцем дочекали и једним устима прославили празник Рођења Богомладенца Христа, са анђелима узвикујући: Слава на висини Богу, на земљи мир и међу људима добра воља, амин, закључио је протонамесник Филип Јаковљевић, архијерејски заменик Епископа ваљевског.

На светој Литургији у храму Васкрсења Христовог велики број верника примио је свету тајну причешћа. Најмлађе учеснике сабрања, братство храма даривало је пакетићима.

Извор: Епархија ваљевска