Прослава Светог деспота Стефана у престоници

Светом деспоту Стефану Лазаревићу у Архиепископији београдско-карловачкој су посвећени један од три олтара храма Светог Марка на Ташмајдану и јединствена црква–брвнара на Авали, у Вазнесењској цркви се чува део светитељевих моштију, док се народ на дан Свегтог деспота молитвено сабира и у средњовековној светињи манастира Светог Георгија у Лештанима.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј богослужиће 1. августа 2020. године у манастиру у Лештанима који је првобитно изграђен у периоду владавине Светог деспота Стефана Лазаревића (од 1405. до 1417.) -После дочека Патријарха у 7.30 часова биће служена света Литургија, потврдио је, за Радио Слово љубве настојатељ манастира архимандрит Јоаникије (Ђукнић).

Усмено предање каже да је светиња у Лештанима пострадала у време Турака. На месту на којем се налазио првобитни храм налазила се црква брвнара коју су комунистичке власти 1947. године спалиле. Са благословом патријарха Иринеја, у пролеће 2019. године започета је изградња и обнова те древне српске светиње, пошто је Цркви враћено 15 хектара земље од око две стотине колико је некада поседовао манастир у Лештанима. 

У храму Светог Марка на Ташмајдану богослужиће Преосвећени Епископ ремезијански г. Стефан, викар Патријарха српског, са почетком у 8 часова, потврдио је за Радио Слово љубве старешина Маркове цркве протојереј-ставрофор Трајан Којић.

Света Литургија у цркви Светог деспота Стефана на Авали почеће у 9 часова, потврдио је за Радио Слово љубве старешина храма свештеник Владимир Вићентијевић. 

У Вазнесењској цркви у центру Београда 31. јула 2020. године од 18 часова биће служен молебни канон Светом деспоту пред иконом и кивотом са његовим моштима, а света Литургија на дан празника, 1. августа, почеће у 9 часова, рекао је за Слово љубве старешина Вазнесењског храма Арсеније Арсенијевић.

Свети деспот Стефан је син Светог кнеза Лазара и кнегиње Милице, заштитник хришћанства на Балкану, задужбинар Манасије и Каленића и песник по чијем знаменитом делу „Слово љубве“ Радио Архиепископије београдско-карловачке носи име. 

Фото: Икона и кивот са моштима Светог деспота Стефана у Вазнесењском храму у центру Београда; Ј. Јеж 

Извор: Радио Слово љубве