Прослава Светог Николе у Приштини

Уз резање славског колача, десетак верника из Приштине у обновљеној цркви Св. Николе прославило је храмовну славу. Литургија није служена, а славски колач је пререзао парохијски свештеник Милорад Цветковић.

Снежана Борзановић, овогодишњи домаћин славе, срећна је што Срби из Приштине, могу да се окупе у цркви и обележе своје празнике. Напомиње да би им много значило када би било службе и када би сваке недеље могли да дођу у цркву. "Немамо фреске, немамо службу, али нама много значи ово место. Ми смо у различитим крајевима града и кад овде дођемо, ми се видимо, испричамо, духовно окрепимо. Од када нам је црква срушена ми као да немамо право на вероисповест. Од тад ми ни једну службу нисмо одслушали. Превоз је такав, да кад кренемо из Приштине, у Грачаницу стижемо када је служба или при крају, или завршена. Не можемо другачије" каже Борзановић.

Живка Лукић, живи у баракама у центру града, за све ове године није се селила из Приштине. "Лепо ми је данас, срце ми је пуно, надам се да ћемо се овде увек окупљати."

Драгица Јанићијевић каже да је важно што за све ове године у ни једном тренутку Срби нису престајали да одлазе у цркву. "Ми смо овде увек долазили, у малом броју, петоро, шесторо, али увек је било неког ко је био ту. Много би нам значило када би нам неко омогућио Литургију за Божић. Ми идемо у Грачаницу, али то није то. Од кад нам је црква затворена, ми смо као одсечени. Ми желимо овде да славимо као некада пре."

Поред верника из Приштине прослави славе у обновљеном храму присуствовло је још десетак верника из околних села, две ТВ екипе и двојица шведских војника КФОР-a. Цркву је обезбеђивала Косовска полицијска служба.

КИМ Радио, 19. децембар 2007.