Прослава Светог пророка Јеремије у Лајковцу

Прослава Светог пророка Јеремије у Лајковцу
Прослава Светог пророка Јеремије у Лајковцу
Прослава Светог пророка Јеремије у Лајковцу
Прослава Светог пророка Јеремије у Лајковцу

Православна народна хришћанска заједница у Лајковцу, при храму Светог великомученика Димитрија, прославила је своју славу, Светог пророка Јеремију који се слави 14/1. маја. Прослава овога светитеља је започета празничним бденијем и у наставку предавањем о Светом Нектарију Егинском одржаном у парохијском дому лајковачког храма. Протојереј-ставрофор Ненад Андрић, приређивач књиге о Светом Нектарију, и архимандрит Михаило, представили су присутном верном народу панораму живота и дела овога светитеља, веома поштованог у целом православном свету.

Епископ ваљевски Милутин уз саслужење свештенства Тамнавског намесништва, служио је на дан Светога пророка Јеремије свету Литургију и у чин протојереја рукопроизвео директора Робног магацина Епархије ваљевске оца Горана Анђелића. Обративши се верницима, Епископ Милутин говорио је о значају литургијског саборовања, о жртви коју пред Бога износимо тако што смо присутни у цркви и учествујемо у литургијском животу. Божанском службом и богоугодним речима благочестиви Лајковчани подсетили су се духа првог богомољачког покрета и оснивања, на челу са Светим Владиком Николајем Велимировићем, прве Православне хришћанске заједнице која је својим учешћем у животу Цркве знатно допринела очувању вере и обичаја.

После Свете Литургије и резања славског колача, у црквеној сали је припремљена свечана славска трпеза. Госте је поздравио духовник ПНХЗ протојереј Томислав Цветиновић, који је позвао најактивније и најузорније чланове да од Епископа Милутина приме на дар по књигу. Професор Соња Миловановић са ђацима ОШ „Миле Дубљевић“ из Лајковца припремила је и извела културно уметнички програм, а скупу се, испред ПНХЗ обратила госпођа Косана Грчић.

Извор: Епархија ваљевска