Прослава Светог Саве на Војној академији у Београду

Са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, његов викар Епископ хвостански Г. Атанасије, служио је у храму Св. Архангела Гаврила свечану светосавску Литургију. Овај храм је парохијска црква свим припадницима војношколског система, питомцима Војне академије, ђацима Војне гимназије, њиховим старешинама и професорима.

На Литургији се окупио велики број војних гимназијалаца са својим претпостављенима, који су на литургијски начин желели да прославе своју школску Славу. Литургији су, између осталих присуствовали, бригадни генерал др Младен Вуруна, начелник Војне академије, генерал-мајор у пензији мр Видосав Ковачевић, претходни начелник Војне академије, пуковник др Борислав Гроздић, професор на Војној академији, пуковник Стевица Карапанџин, начелник одељења за традицију и веру Генералштаба Војске Србије, потпуковник Драган Јовановић, заменик начелника Војне гимназије и др. Епископу, свештеницима и ђаконима у олтару су прислуживали ученици свих разреда Војне гимназије. После Литургије је у парохијском дому уприличено саборовање свештенства и официра.

У велелепној згради Војне гимназије, задужбини Карађорђевића, Владика Атанасије је пресекао славски колач. Свечаном обреду је присуствовао државни секретар у Министарству одбране г. Игор Јовичић, начелник Војне академије, заменик начелника Војне гимназије, директор Спортске гимназије, многобројни ђаци са својим професорима и старешинама. Обред је улепшао својим искреним појањем хор ђака веронауке Војне гимназије. У својој беседи Преосвећени Владика Атанасије је подсетио на величину личности Св. Саве и његов назаменљив значај за српско народно биће. Потпуковник Јовановић је изразио задовољство што су се сви припадници Војне гимназије и ове године окупили како би прославили своју школску Славу. Млади домаћин Славе, ученик 4. разреда Милош Васковић из Врања, истакао је радост што су се на овом слављу опет сусрели српска просвета, Црква и Војска, сви они стубови којима је темељ поставио Св. Сава и његова благородна династија.

После свечаног обреда уприличена је мала ђачка академија коју су заједнички припремили ученици Војне и Спортске гимназије. После приредбе уприличен је коктел за званице.