Прослава Светог Саве у Епархији тимочкој

Светосавске свечаности у Епархији тимочкој, отпочеле су литургијским заједничарењем у саборном храму Свете Тојице у Неготину, на којем је служио Епископ тимочки г. Јустин уз саслужење архимандрита Илариона, настојатеља манастира Буково и свештенства, а уз торжествено појање хора Саборне цркве.

Свечаности су присуствовали председник Општине Неготин Милан Уруковић са целокупним руководством, представници друштвено-политичког живота и многобројни верни народ. Епископ Јустин је у беседи поздравио све верне који су узели учешћа у прослављању најдивнијег српског светитеља, нагласивши да је свети Сава био миљеник свих светогорских монаха, ма којој нацији да су припадали – не само зато што је био царевић, већ зато што је својом љубављу и истинитом вером пленио љубав многих; и после многих трудова и подвига, просвећен Христом, дошао је да просвети Србију!

После свете Литургије, прослава је настављена у просторијама Црквене општине, где је под покровитељством Општине Неготин, залагањем и трудом Црквеног одбора и верног народа, организована и пригодна трпеза љубави за све присутне.

У поподневним часовима у Дому културе „Стеван Мокрањац“ је отворена изложба дуборезних радова владике Јустина под називом „Сила часног Крста“. Окупљене је најпре поздравио директор Дома културе мр Милан Радосављевић. Затим је академик Адам Пуслојић говорио стихове посвећене Владики. Председник се у поздравном слову осврнуо на изванредну сарадњу црквене и световне власти изразивши задовољство што је организација изложбе припала Општини.

Након тога се присутнима обратио аутор изложбе, владика Јустин, рекавши да се данас налази у некадашњој престоници Епископâ тимочких, истакавши између осталог: „Бог је човеку, као круни свога стварања подарио највеће дарове, а највећи дар је да човек буде Бог по благодати. Поред тога дао нам је и осећај за лепо, за уметност – да заједно са Богом који је створио све предивно и ми учествујемо у образовању овога света и уздизању себе на највиши трон: да будемо синови Светлости... Трудећи се да кроз уметност прикажем творевину, ја сам опет и опет упознао Творца, Његову силу, која се кроз часни крст даје и посведочује.“

Надовезавши се надахнуто на Владикину беседу, архимандрит Иларион, посебно се осврнуо на духовну димензију уметности, прогласивши затим изложбу отвореном.

Завршница овогодишње светосавске свечаности је свакако била и свечана академија коју су извела деца свих узраста и свих основних и средњих школа на челу са ученицима и професорима Гимназије и главним уредником програма госпођом Весном Станковић. Мали светосавци су својим предивним извођењем разгалили срца многих старијих у публици и вратили их у славне дане Немањића. Поред уручених награда и признања подељени су пакетићи свој деци учесницима академије. Даривани су такође и штићеници дома за децу без родитељског старања „Станко Пауновић“, затим Специјална школа „12. септембар“, удружење „Дуга“ за помоћ особама са инвалидитетом, као и најсиромашнији малишани по евиденцији Центра за социјални рад. Поред Општине Неготин која је била покровитељ целокупне светосавске свечаности, у припреми пакетића учествовали су: Црквена општина Неготин и Коло српских сестара.

Извор: Епархија тимочка

Прослава Светог Саве у Епархији тимочкој
Прослава Светог Саве у Епархији тимочкој
Прослава Светог Саве у Епархији тимочкој
Прослава Светог Саве у Епархији тимочкој