Прослава Светог Саве у Епархији врањској

Поводом празника Светог Саве, у свим храмовима служена је Света литургија и извршено је резање славских колача основних и средњих школа из Епархије врањске. Његово Преосвештенство Епископ врањски Г. Пахомије, служио је Свету Архијерејску литургију у Саборном храму Свете Тројице у Врању, којој је присуствовао велики број верника, просветних радника и ученика основних и средњих школа из града Врања. У току Свете литургије, полазници верске наставе при Саборном храму Свете Тројице у Врању, извели су пригодан програм посвећен Светом Сави на почетку кога су отпевали химну Светом Сави.

По завршетку Свете литургије, Епископ врањски Пахомије, извршио је резање славског колача Одбора Светосавске недеље 2009. године и Учитељског факултета у Врању, а свештеници су пререзали славске колаче основних и средњих школа из Врања.

У својој беседи, Епископ Пахомије истакао је значај и улогу Светог Саве у српском народу, посебно подвлачећи његову улогу у утемељењу праве и истинске вере у Господа Нашег Исуса Христа код нашег народа и у утемељењу истинске просвете - просвете чији је основ јеванђељска наука о вечном животу.

С обзиром да све основне и средње школе на подручју Епархије врањске обележавају данашњи дан приредбама ученика посвећеним Светом Сави, Епископ врањски Пахомије, посетио је следеће основне школе: основну школу ''Светозар Марковић'' и ''Бранко Радичевић'' у Врању, а присуствовао је и приредби ученика основне школе ''Бранко Радичевић'' у Дому културе у Бујановцу.

Ученици и њихови вероучитељи су уложили велики напор у припремању програма који је од свих присутних праћен са посебном пажњом. Велики број талентоване деце у свим основним школама указао је да наш народ, на овим просторима, има будућност и да његова правилна орентација ка Светосављу представља сигуран пут нашег народа. Приликом сусрета са ученицима и наставницима, Епископ Пахомије, поделио им је иконице Светог Саве и пожелео им све најбоље у овој школској години.

Извор: Епархија врањска