Прослава Светог Саве у Епархији врањској

Прослава Светог Саве у Епархији врањској
Прослава Светог Саве у Епархији врањској
Прослава Светог Саве у Епархији врањској
Прослава Светог Саве у Епархији врањској

Обележавајући дан Светог Саве, родоначелника и оснивача Наше Цркве, првог српског Архиепископа, Светитеља и Просветитеља, у Епархији врањској служене су Свете Литургије у свим храмовима, којима је присуствовао велики број верника, а посебно ученика и просветних радника који данашњи дан славе као школску славу.

Прослава првог српског Архиепископа и просветитеља у Врању, започела је служењем празничног бденија у Саборном храму Свете Тројице у Врању, које је служио Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије са свештенством. У току бденија, на освећењу петохлебнице Епископ Пахомије пререзао је колач са господином Дејаном Илићем, директором ЈКП ''Комрад'' из Врања, које је ове године кум и генерални спонзор 23. Светосавске недеље.

Сутрадан, 27. јануара 2013. године, Свету Литургију Епископ Пахомије служио је у Саборном храму Свете Тројице у Врању, у присуству великог броја верника. По завршетку Свете литургије, извршио је резање славског колача Одбора ''Светосавске недеље 2013.'' са господином Зораном Антићем, градоначелником Врања и председником овог Одбора, а за догодишњег кума јавило се ЈП ''Дирекција за изградњу града Врања'' на челу са директором господином Небојшом Николићем.

У пригодној беседи, Епископ Пахомије најпре је свим присутним просветним радницима честитао школску славу и подсетио на живот Светог Саве, на његову преданост Господу Нашем Исусу Христу, посвећеност у просвећивању народа и борби за његову самосталност која се огледала у самосталности - аутокефалности Српске Православне Цркве и самосталности Српске државе. (беседу у целости можете чути на сајту Радија ''Искон'' Православне епархије врањске www.radioiskon.org).

У оквиру обележавања дана Светог Саве, Епископ Пахомије по завршетку Свете Литургије у Саборном храму, у пратњи свештенства посетио је средњу Економско-трговинску школу у Врању, где је извршио освећење нових учионица и пресекао колач са директором ове школе господином Бранком Трајковићем и осталим колективом.

Након посете Економској школи у Врању, Епископ Пахомије присутвовао је Светосавској академији у Бујановцу, коју су приредили ученици основне школе ''Бранко Радичевић'' вероучитељима Весном Пешић и Данијелом Николић, а која је одржана у малој сали Дома културе ''Вук Караџић'' у Бујановцу.

Извор: Епархија врањска