Прослава Светог Саве у Грачаници

Светитеља Саву - свог великог заступника пред престолом Творца, свог првог Апостола, првог мученика и првог испосника, српски народ прославља и у рату и у миру, и у црквама и у школама, и у домовима и у рововима. Прославља га и небеска и земаљска Србија величајући свог духовног оца чијем су се подвигу и лепоти душе и анђели дивили.

Настављајући традицију прославе светитеља Саве, верни српски народ села Грачанице и околних села и ове године је организовао низ активности на пољу духа и културе. Свечаности су почеле 21. јануара а завршене су на сам дан празника. Само срце прославе била је Света Архијерејска Литургија у манастиру Грачаница. Свету Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски г. г. Артемије уз саслужење осам свештенослужитеља и два ђакона. После Свете Литургије пререзан је славски колач а празнично славље улепшала су светосавска дечица својим пригодним рециталом у храму.

Прослава је настављена у основној школи «Краљ Милутин» у Грачаници, која је ове године проглашена за најбољу школу у Србији. Ту су, после сечења славског колача од стране Владике Артемија, ученици свих разреда најбоље школе у Србији приредили пригодан програм у славу и част најлепшег српског детета - Светога Саве.

На тај начин је верни народ грачаничке енклаве, окупљен око свог Епископа, приложио своје две лепте у ризницу овогодишње прославе Светога Саве. Његовим молитвама нека нас Господ помилује и спасе у овим тешким тренуцима за наш светосавски народ. Амин.

Извор: Епархија рашко-призренска