Прослава Светог Саве у Каћу

Овогодишња прослава великог празника наше свете Цркве, празника Светога и богоноснога оца нашега Саве, првога Архиепископа и просветитеља српскога, молитвено је започета служењем празничног бденија, у понедељак, 26. јануара, у 17 часова. Бденије је служио презвитер Бранислав Мркић, док су за певницом појали високопречасни протонамесник Живко Сантовац и пречасни презвитер Ђорђе Ђурђев, пароси каћки, као и господа Младен Сантовац и Иван Комленски, студенти Богословског факултета у Београду.

На сâм дан великог празника, у уторак, 27. јануара, светом Литургијом началствовао је презвитер Жељко Латиновић, уз саслужење осталих свештеника Светониколајевског храма, испуњеног великим бројем верних.

По прочитаном јеванђелском одељку, презвитер Жељко, је говорио о данашњем празнику великог хришћанина, православца, светитеља и Србина - о Светом Сави, његовом неизмерном значају за нашу Цркву, род и државу, честитајући славу и празник свима, а посебно сабраној дечици. После извршеног чина освећења славских колача и кољива, уприличен је Светосавски рецитал у извођењу деце која похађају наставу Православног Катихизиса у овдашњој Основној школи Ђура Јакшић. Сваком детету које је узело учешћа у овом веома лепо и са љубављу припремљеном програму дариван је пакетић и сребрни крстић, као знак пажње, љубави и благодарности њихове свете Цркве и Црквене општине каћке. Пакетићи су поклоњени и осталој дечици присутној на литургијском сабрању у светом храму, као и послужење освећеним колачем и кољивом и мноштвом разних слаткиша, на њихову неизмерну радост.

Тачно у 12 часова свештенство је у овдашњој основној школи присуствовало свечаној академији и том приликом традиционално је извршен чин освећења славског жита и колача. Поздравну беседу одржао је презвитер Ђорђе Ђурђев, упућујући топле и молитвене честитке свима запосленима у овом училишту, а на првом месту дечици, истинским наследницима наше Светосавске Православне вере.

Презвитер Бранислав Мркић

Извор: Епархија бачка