Прослава Светог Саве у Милешеви

Манастир Милешева је ове године прославила свечано и молитвено свога заштитника светога Саву и крај његовог гроба у молитвеној радости осетила дух светосавља и љубави неисказане речима која су се надвила над светињом. На бденију којим је начелствовао Епископ Филарет саслуживао је духовник архимандрит Нектарије и свештенство из Пријепоља. У молитви изказивана је љубав и радост што је Милешева из године у годину све лепша и бројнија у својој обитељи.

После богослужења у манастирском храму у престоном граду Пријепољу пред више стотина грађана одржана је у дому културе светосавска академија. На академији су учествовала деца веронауке основних и средњих школа из Пријепоља као и хор Златиборске јеле из Ужица, Пријепољски тамбураши и професор др Љубивоје Стојановић из Београда који је одржао предавање на тему Свети Сава и европизација. Валадика је захвалио деци светосавској која су умилним гласовима приредила и уградила себе у слављењу Бога, светог Саве благословивши их и молећи да остану на том спасоносном путу.

На дан Светог Саве Епископ Филарет је служио свету архијерејску литургију у манастиру Милешева са свештенством и монаштвом. Беседу је изговорио протојереј Љубивоје Стојановић истакавши значај светосавља за српски народ и захваливши Владики Филарету на напору обнове Милешеве. Владика је у отпоздраву захвалио свима којима је свети Сава у срцу и укорио оне који не спознају у својој души дух светосавља и православља. У својој беседи се захвалио на милости светога Саве да на његов трон седне наш новоизабрани паријарх Иринеј који је велики молитвеник и духовник.

Ове године је у знаку љубави према роду и ближњем свом Епископ Филарет најсиромашнијима поклонио три тоне брашна и две тона хране дајући пример за све који могу да помогну напаћеном и гладном народу.

Извор: Епархија милешевска