Прослава Светог Саве у Врању

Прослава Светог Саве у Врању
Прослава Светог Саве у Врању
Прослава Светог Саве у Врању
Прослава Светог Саве у Врању

Обележавајући дан Светог Саве, родоначелника и оснивача Наше Цркве, првог српског Архиепископа, светитеља и просветитеља, у Епархији врањској служене су свете Литургије у свим храмовима којима је присуствовао велики број верника, а посебно ученика и просветних радника који Савиндан славе као школску славу.

Свету Литургијуу Саборном храму Свете Тројице у Врању служио је Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије,уз саслужење протојереја-ставрофора др Владимира Вукашиновића, старешине цркве Свете Петке (Ружица) у Београду, пароха врањских, а у присуству великог броја верника, просветних радника и ученика средњих и основних школа. Празнично бденије уочи Светог Саве, епископ Пахомије служио је у параклису Светог Игњатија Богоносца при Саборном храму у Врању.

По завршетку Свете Литургије, преломљени су славски колачи Педагошког факултета и свих средњих и основних школа, што је јединствен пример у целој Србији да све школске установе доносе колаче у цркву на свету Литургију, као и Одбор Светосавске недеље2017. Овогодишњи кум и генерални спонзор Светосавске недеље 2017. било је предузеће Топ софа, које се бави израдом намештаја.

Део програма обележавања празника Светог Саве били су и ученици веронауке основних и средњих школа из Врања, а подељене су и награде које су ученици основних и средњих школа освојили на конкурсу који се сваке године организује поводом прославе Светог Саве.

У оквиру обележавања дана Светог Саве, епископ Пахомије, у пратњи свештенства, посетио је Техничку школу и Економско-трговинску школу у Врању, где је присуствовао свечаним академијама у част Светог Саве. Прослава дана Светог Саве завршена је Светосавским балом на коме су додељене Светосавске награде и специјална признања образовно-васпитним установама и заслужним појединцима.

Извор: Епархија врањска