Прослава Васкрса у Венецуели

Прослава Васкрса у Венецуели
Прослава Васкрса у Венецуели
Прослава Васкрса у Венецуели
Прослава Васкрса у Венецуели

Током Недеље Христових Страдања служене су пређеосвећене Литургије, света тајна Јелеосвећења, изношење Плашатанице, а на Велику Суботу по традицији наше цркве имали смо крштења.

Новокрштени је путовао око 24 сата из унутрашњости Венецуеле, да би стигао у Каракас и крстио се. Крштен је Кени, поневши име Давид,  да као и цар Давид буде силан у новој мисији наше Цркве, коју ћемо с благословом митрополита Амфилохија покренути до краја године на Мериди, сигурно најрелигиознијем делу Венецуеле. Давид је образован млад човек и ако Бог да биће на челу мисионарске парохије Светог Јустина Новог Ћелијског Философа. Овом приликом је у свој дом понео икону преподобног аве Јустина, будућег заштитника и патрона Мериде, коју му је даривао јереј Александар. Тог дана смо крстили и у ангелску ризу обукли Клаудија, који је понео име ангелско, Серафим. Серафим, бивши римокатолички монах, већ помаже нашој Цркви у Каракасу као црквењак. Овом приликом желим да обавестим да ћемо за који месец покренути мисију Светог Николаја Српског и Свеамеричког у граду Маракајбо и у неколико пограничних градова у Колумбији, уз границу са Венецуелом.

На дан Васкрса служена је света Литургија у Маракају. Окупио се велики број Срба, Венецуеланаца, али и Белоруса који живе и раде у овом граду, иако је тропска киша падала сатима. Служили су јереји Александар и Антоније, а певао је сабрани верни народ, на српском, шпанском и руском језику. Прочитана је, на шпанском језику, и посланица Патријарха српског г. Иринеја.

На крају Литургије освештана су васкршња јаја и традиционална руска пасха. Како је киша престала а сунце се појавило, отац Александар се осврнуо на светлост Христовог Васкрсења и подсетио да је улога нас православних хришћања, веома важна и значајна, равна апостолској. - Сведочећи Васкрслог Господа ми сведочимо праву веру, самим тим бићемо и утеха и нада многим изгубљеним овцама, као мајка Црква, којој је глава Васкрсли Христос, Који је рекао:“ Идите по свему свјету и проповједајте јеванђеље сваком створењу“ (Мк. 16:15).