Прослава Велике Госпојине у Епархији врањској

Прослава Велике Госпојине у Епархији врањској
Прослава Велике Госпојине у Епархији врањској
Прослава Велике Госпојине у Епархији врањској
Прослава Велике Госпојине у Епархији врањској

На празник Успења Пресвете Богородице - Велику Госпојину, у свим храмовима Православне епархије врањске служене су свете Литургије. Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије, уочи овог великог празника - 27. августа 2013. године, служио је празнично бденије у храму Успења Пресвете Богородице у Мртвици, општина Владичин Хан.

Сутрадан, 28. августа 2013. године, епископ Пахомије служио је свету Литургију у храму Успења Пресвете Богородице у Собини, у граду Врању, који је подигнут 1819. године. Велики број верника традиционално се окупио код ове цркве, која већ 190. година представља велико светилиште града Врања.

Пре почетка свете Литургије, епископ Пахомије је рукопроизвео у чин ипођакона Владимира Костића из Врања, дугогодишњег председника Црквене општине Собина. Светој тајни причешћа је приступио велики број верника, а по завршетку свете Литургије извршен је опход око цркве и резање славског колача.

У својој беседи, Епископ врањски Пахомије говорио је о празнику Пресвете Богородице и духовним поукама које произилазе из њега. Заслужним појединцима који се брину о благољепију овога храма, овом приликом додељене су Архијерејске грамате.Црквена општина Собина, заједно са кумовима овогодишње славе, приредила је трпезу љубави.

И у осталим храмовима Епархије врањске, било је свечано, и то у храмовима посвећеним Успењу Пресвете Богородице у: селу Мртвици, општина Владичин Хан, селу Секирију, општина Врање, селу Корбевац, општина Врање, селу Рикачеву, општина Босилеград, а села Горњи Вртогош, општина Врање, села Чукарка, општина Прешево и село Паља, општина Босилеград славе данашњи празник као сабор и заветну славу.

Извор: Епархија врањска