Прослава Видовдана у Владичином Хану

Прослава Видовдана, Крсне славе храма Светог кнеза Лазара и свих српских мученика и новомученика у Владичином Хану и Крсне славе Општине Владичин Хан, започела је сабрањем вероучитеља и катихета Епархије врањске, чији је домаћин била Основна школа "Бранко Радичевић" у Владичином Хану, на челу са директором  Милетом Станковићем.

Састанак је отворио Епископ врањски  Пахомије, а теме су биле резултати постигнути у школској 2014/2015. години, као и план и програм активности у наредној школској години.

После састанка Епископ Пахомије је служио празнично бденије у храму Светог кнеза Лазара и свих српских мученика и новомученика, на коме се сабрало свештенство, монаштво и верници из Владичиног Хана и околине.
По завршетку бденија у порти храма одржана је Видовданска Духовна академија. Беседу о Видовдану произнео је протојереј Никола Петров, а у културно-уметничком делу програма наступио је хор ученика Основне школе "Свети Сава" из Владичиног Хана, док су ученици ове школе приредили и драмски приказ Косовског боја. Академији су присуствовали и г. Горан Младеновић, народни посланик у Скупштини Републике Србије, и г. Бранислав Тошић, председник Општине Владичин Хан. Епископ Пахомије обратио се присутнима, честитајући им навечерје празника, храмовну славу и Крсну славу Општине Владичин Хан. Најуспешнијим ученицима на недавно одржаном такмичењу из Веронауке Епископ је поделио пригодне награде, а вероучитељима и катихетама захвалнице за показану љубав, труд и рад у ширењу Божјег Слова. Трпезу љубави приредио је председник Црквеноопштинског управног одбора Црквене општине Владичин Хан г.Ненад Величковић.

Централни и најсвечанији догађај у прослави Видовдана јесте Света Литургија, коју је у храму Светог кнеза Лазара и свих српских мученика и новомученика служио Епископ врањски Пахомије уз саслужење свештенства и монаштва, а у присуству благочестивог народа, који се на данашњи празник сабира из свих крајева Епархије врањске, ученика веронауке, представника градске власти, Полиције, Војске, образовања, као и бројних чланова спортских клубова и културно-уметничких удружења. Свето богослужење појањем су пратиле монахиње манастира Светог првомученика и архиђакона Стефана из Горњег Жапског. После пригодне беседе, коју је окупљенима на Светом сабрању произнео Епископ Пахомије, извршено је резање славских колача, а овогодишњи кум славе била је госпођа Смиљка Стевановић из Владичиног Хана.

Уследила је свечана литија градом, најпре до споменика подигнутог невино побијеним жртвама у време НАТО бомбардовања, где је обављен кратак помен свима који своје животе положише за Крст часни и отаџбину од Косовског боја па до данас, а затим и до Заветног крста у центру града, где је извршено резање славског колача, који су припремили представници оштинских власти на челу са председником општине, господином Браниславом Тошићем. Након тога у просторијама Центра за културу домаћин ове установе, госпођа Оливера Китановић и чланице удружења "Друштво српских домаћина" приредили су послужење, а у наставку је ујређена и трпеза љубави у Спортско-рекреативном центру "Куњак", чији је домаћин био г. Драган Крстић, директор овог центра.
"Видовдански дани", као традицонална духовна и културно-уметничка манифестација, коју организују Црквена општина Владичин Хан и Општина Владичин Хан, и ове године обележена је низом других активности, у којима су учешће узели ученици веронауке, многа културно-уметничка и спортска друштва.

Извор: Епархија врањска

Прослава Видовдана у Владичином Хану
Прослава Видовдана у Владичином Хану
Прослава Видовдана у Владичином Хану
Прослава Видовдана у Владичином Хану
Прослава Видовдана у Владичином Хану
Прослава Видовдана у Владичином Хану
Прослава Видовдана у Владичином Хану
Прослава Видовдана у Владичином Хану