Прослављен имендан епископа Јоаникија

Прослављен имендан епископа Јоаникија
Прослављен имендан епископа Јоаникија
Прослављен имендан епископа Јоаникија
Прослављен имендан епископа Јоаникија

Празник Преподобног Јоаникија Великог и имендан Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија молитвено су прослављени 17. новембра 2016. године у Катедралном манастиру Епархије - Ђурђевим Ступовима.

Литургијским сабрaњем началствовао је Преосвећени Епископ г. Јоаникије уз саслужење свештенства и свештеномонаштва Епархије будимљанско-никшићке. Празник вјерном народу и духовном оцу владици Јоаникију имендан је честитао протојереј-ставрофор Мираш Богавац, архијерејски намјесник бјелопољски, говорећи о Светом Јоаникију Великом, великом подвижнику Божјем који је све у овом животу оставио ради служења Господу.

-Сабрали смо се данас у овој светињи рода нашег да се Господу Богу помолимо на овај дивни празник кад наша света Православна Црква прославља Светог Јоаникија Великог, умног светитеља који је живио крајем 8. и почетком 9. вијека, великог ревнитеља за вјеру Христову и великог борца против оних који нијесу поштовали иконе. Када описују његов живот кажу да се у младости бавио чувањем стада. Кажу да би се повукао са стране да се Богу моли, а по цио дан би се Богу молио, закрстивши стадо да не направи какву штету. Још за живота је многа чуда чинио, лијечио болесне, изгонио демоне, кротио дивље звијери, чувао, нарочито, од змија. Кад је молитве Богу принио постајао би невидљив за људске очи, бесједио је свештеник Богавац.

Он је у име свештенства и вјерног народа наше Епархије честитао имендан Преосвећеном Владици Јоаникију, пожеливши да му Господ да снаге да долгоденствује на многаја љета. -Владико свети, великог Светитеља име носите. Преподобни Јоаникије Велики је био велики и крупан човјек, велика и крупна личност, такође, је био. Вама је Господ подарио да будете пастир словесног стада, јер у Јеванђељу словесно стадо су хришћани, и да чувате повјерени народ од змија које су се, све су прилике, много умножиле и осилиле. Нека Вам Господ Бог подари снаге физичке, а разума имате, обдарио Вас је свим оним што би један Архијереј Цркве требао да има. У име браће свештеника, и у име вјерног народа који је присутан, честитам Вам имендан. Нека да Господ Бог да славите много љета у здрављу и весељу“, казао је протојереј-ставрофор Мираш Богавац.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка