Прослављен Павловдан на Ивановим Коритима

Празник Сабора светих дванаест Апостола Христових – Павловдан прослављен  је у суботу 13. јула 2013. године на Ивановим Коритима, у цркви Преображења Господњег, подно Ловћена. По већ устаљеној традицији, у овој цркви на данашњи дан служи се света Литургија и тиме обиљежава и завјетна слава мјештана овог дијела подловћенских села. Старији мјештани памте да се у овом крају прије Другог свјетског рата завјетна слава обиљежавала и ношењем крста кроз село, тј. Павловданском литијом.

Данашња црква је подигнута у 19. вијеку на темељима старог храма из времена митрополита црногорских Саве и Василија Петровића, и метох је Цетињског манастира.

Свету Литургију служио је архимандрит мр Кирило Бојовић, сабрат Цетињског манастира и професор Богословије на Цетињу. Литургији су присуствовали и ректор Богословије Светог Петра Цетињског протојереј-ставрофор Гојко Перовић, секретар Митрополије црногорско-приморске протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, предсједник Црквене општине Цетиње г. Рајко Радусиновић, професор и секретар Богословије  Благоје Рајковић и десетак вјерника, који су се и причестили.

Након литургијског сабрања приређено је и скромно послужење за све присутне на гувну поред цркве, да би потом свештеници отишли на Ловћен и посјетили гроб Петра II Петровића Његоша.

Извор: Митрополија црногорско-приморска