Прослављен Савиндан у Јужној Африци

Где год се широм света налазили Срби, ако се нису одрекли своје вере и свога имена, прослављају Крсну Славу и Светога Саву. Важност та два дана, за духовни и национални идентитет и развој, преносе и на своје потомство, јер заборављање својих корена и пренебрегавање православне вере која је главна потпора у животу сваког Србина, води неминовно губљењу идентитета и духовне снаге, која је неопходна сваком човеку који се суочава са разним животним искушењима.

Свесни тога, и Срби који живе у Јужној Африци на крајњем југу овог континента, у срцу и души носе, а у цркви и у својим домовима, славе Божић, Васкрс, Крсну Славу и Светога Саву. Свети Сава је покретач преласка Срба из многобожачког и паганског сујеверја у свето православље, оснивач Српске Државе и Закона, самосталне Српске Православне Цркве, зачетник просвете и писмености, чојства и јунаштва, слоге, мирења и праштања, лекарства и здравства, градитељства и архитектуре, уметности, културе и свих тежњи српског народа ка вечним вредностима и спасењу.

Ове 2004. године, Свети Сава је прослављен у Јоханесбургу ( Јужна Африка ) онако како доликује овом Светитељу, који је извор сваког добра, свега драгоценог и свих непролазних вредности у српском роду. Прослава је почела вечерњим богослужењем у храму Светог апостола Томе, после које је у препуној црквеној сали приказан филм "Казивање о Светом Сави Српском “. Филм је био пројектован на великом, професионалном платну за чију се поставку и озвучење побринула компанија “ Аурант “ из Јоханесбурга.

Из овог филма који је трајао 40 минута, видело се, чуло и научило много о животу и делу Светог Саве, о православној вери, српској историји, нашим црквама и манастирима. По завршетку филма, на позорницу је изашло тридесет двоје деце у српским народним ношњама што је изазвало одушевљење и буран аплауз присутног народа. Смењивале се се песме и рецитације о животу Светог Саве и искрене молитве упућене Господу Богу и Светом Сави из чистих детињих душа што никога у сали није оставило равнодушним. Затим су сви присутни у сали заједно отпевали “ Химну Светом Сави “.

На крају приредбе, надлежни јоханесбуршки духовник, јеромонах Пантелејмон, освештао је славски колач и жито, а онда је позвао домаћина славе, брата Младена Благојевића из околине Тузле који већ неколико деценија живи у Јужној Африци и сву децу која су присуствовала прослави да заједно окрећу и ломе славски колач у част Светог Саве. После ове духовне радости за следећу годину пријавили су се и нови домаћини славе, Миленко Јанковић са Пала и Бранислав Николић рођен у Никшићу.

Касније се приступило трпези љубави коју су припремиле чланице Кола српских сестара “ Косовка девојка “ из Јоханесбурга. За ову прилику била је постављена и изложба фотографија из светосавске задужбине, манастира Хиландара. Хиландарске фотографије су дело познатог српског мајстора фотографије Драгана Танасијевића.

Овогодишњу прославу Светог Саве у Јоханезбургу употпунио је и дечији хор цркве Светог Николе са румунскум свештеником, оцем Михаилом који су посебно за ову прилику научили и отпевали на енглеском језику две песме ( Тропар и Кондак ) о Светом Сави.

Привремено поверенство при храму Светог апостола Томе у Јоханесбург

О Савиндану, 27. јануара, 2004. Јужна Африка