Прослављен Свети исповједник Доситеј у Загребу

Прослављен Свети исповједник Доситеј у Загребу
Прослављен Свети исповједник Доситеј у Загребу
Прослављен Свети исповједник Доситеј у Загребу
Прослављен Свети исповједник Доситеј у Загребу

Литургијским сабрањем и традиционалним окупљањем заједнице Руса Загреба и Хрватске у капели Светог Саве и Духовном центру Српске Православне Цркве у Загребу прослављен је Свети исповједник Доситеј, први митрополит загребачки.

Са загребачким свештенством свету Литургију служио је протосинђел Венијамин (Ковачевић). У име Његовог Високопреосвештенства Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија вјернике је поздравио протојереј-ставрофор Слободан Лалић говорећи о исповједништву и вјери Светог Доситеја, првог загребачког митрополита и оснивача манастира Свете Петке у Загребу чије су сестринство тридесетих година прошлога вијека чиниле управо монахиње руског порјекла: Тасија (Прокопјух), Сава (Николајевна-Војнович), Леонида (Иванова) и Евдокија (Макијевна).

Након Литургије преломљен је славски колач Вијећа српске националне мањине Града Загреба, али и заједнице Руса у Хрватској. На свечаној академији која је потом услиједила, у поздравном говору проф. др Наталија Видмаровић, једна од истакнутих чланица руске заједнице у Загребу, нагласила је како је свештеноисповједник Доситеј постао крсна слава Руса у Хрватској. -Иако је крсна слава  српска традиција, њу Руси прихватају и њоме се обогаћују црпећи из духовне ризнице наше заједничке православне традиције. Захваљујући тој традицији имамо могућност, уз очување нашег националног идентитета, стећи истинску слободу у саборном јединству у којем су сви људи повезани љубављу према Богу и ближњем, казала је проф. Видмаровић и изразила најдубљу захвалност митрополиту Порфирију на благослову и покровитељству ове прославе.

Уз бројне вјернике, Србе и Русе, свечаности су присуствовали гђа Мира Николић, амбасадорка Републике Србије, г. Александар Милошевић, предсједник Вијећа српске националне мањине Града Загреба са сарадницима, г. Андрија Карафилиповић из Координације друштава пријатељства и многи други.

Окупљенима се обратио митрополит Порфирије говорећи о јединству као дару од Бога кроз кога се, по принципу посебности и личног печата, не затварамо у себе и свој самољубиви свијет, већ кроз различитости ми развијамо своје добијене таленте и када их развијемо до мјере када можемо кроз њих да комуницирамо са другима, кроз тај дар дарујемо себе другоме. -Оно што је биолошко јединство тада постаје и духовно јединство у љубави. Наравно да то није могуће без Бога. И управо из тога разлога што сами не можемо својим силама и снагама све да постигнемо и успнемо до Бога, Бог силази међу нас да би нам помогао да ми дођемо до Њега и да кроз Њега препознамо једни друге као делове једне заједнице људског рода и човечанства, истакао је Митрополит који је присутне поздравио радосним божићним поздравом Христос се роди! и честитао славу и Нову годину Господњу.

У умјетничком дијелу програма наступиле су виолончелистица Јелена Кривошеј, магистар националне Музичке академије у Кијеву, и извођач Ирина Кравец. Приказане су фотографије и радови руских сликара Нестерова, Жданова, Коробкина. Рецитоване су пјесме Саше Чернога, Афанасија Фета, Игора Северјанина и других, а на завршетку је приказан анимирани филм „Рождество“ руског редатеља Михаила Алдашина.

Прочитани су поздрави православних вјерника из других земаља:

-Недавно сте стекли великога молитвеника и заступника, своју крсну славу - свештеноисповједника Доситеја који је раширио своја молитвена крила, као што се пјева у кондаку посвећеном свецу, од Ниша до Закарпатске Русије и Загреба. Нека вас чува Бог, Мајка Божја и молитве новога свеца, који је стекао вијенац славе! (доктор филолошких знаности проф. Валериј Владимирович Лепахин, Сегедин, Мађарска).

-Чланови Kалининградске регионалне друштвене организације „Kирило-Методијевски центар“ срдачно вас поздрављају и честитају вам Дан новога свеца свештеноисповједника Доситеја, покровитеља Загреба и Закарпатске Русије, свеца којега поштују сви православни вјерници и који је постао ваша крсна слава! Његово житије говори нам о подвигу светитељском и исповједничком, о његовом служењу Цркви и народу радом просјетитељатва и сазидања Православља у мјестима гдје су започињали свој мисионарски рад Свети равноапосолни Kирил и Методије. Вјерујемо да и сада свештеноисповједник Доситеј заједно са светима Првоучитељима предстоји Богу у молитви о словенским народима да би «вся языки словенскија утвердити в православии и единомыслии и спасти души нашја». Данас, и ми се молимо заједно с вама Светом Доситеју да свима нама Бог дарује љубав, вјеру и једномислије у Христу Исусу, Господу нашем (Kалининградска регионална друштвена организација „Kирило-Методијевски центар“ Kалининград, Руска Федерација).

-Учитељ, мисионар, светитељ-мученик, Владика је прошао своју Голготу обогативши се духовним благом - кротошћу и смирењем, богатом вјером, надом и љубављу. Молићемо да нам његове свете молитве помогну  у нашем духовном сиромаштву и јаду. Молићемо њега - јер он има дерзновеније пред Богом - да нас научи молити се и развијати у себи  хришћанске врлине (парохијани православног храма Светих мученица Вјере, Надежде и Љубави и мајке њихове Софије, Kлајпеда, Литванија).

Радосно дружење и међусобно упознавање настављено је у трпезарији Духовног центра уз пригодно послужење.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска