Прослављен Свети Сава Освећени

Помесне православне Цркве које се држе новог календара, прославиле су 5. децембра 2014. једну од највећих личности православног монаштва - Светог Саву Освећеног.

Свети Сава је рођен 439. у благочестивој и богатој породици, у селу Муталаска близу Кесарије Кападокијске. Како је отац Јован био војни заповедник, морао је да са супругом Софијом отпутује у Александрију, а старање о Сави поверио је Савуним стрицу Јермији.

Међутим, млади Сава је био незадовољан начином васпитавања његових рођака, па је у својој 18. години отишао у манастир, где је подвижнички живео и одликовао се у изучавању Светога Писма и богослужбених књига, у смиравању, кротости и послушности вољи Божјој.

Када је имао 35 година, упутио се у пустињу где је срео неке од највећих подвижника какав је био Свети Јефтимије Велики. Према Синаксару, постигао је такво савршенство да се није бојао демона и дивљих животиња. Током целог свог живота организовао је манастире и духовно водио људе у монашком животу. Учинио је многа чуда. Борио се против јереси и тако постао бранилац Православља.

У својој 94. години уснуо је у Господу 534. године. Када је гробница Светога Саве била отворена ради сахране игумана Касијана 584. године, његово тело је пронађено нетљено. У почетку су његове мошти чуване у његовом манастиру и касније су пренете у Венецију. На предлог јерусалимског патријарха Венедикта, Римокатоличка Црква је вратила његове мошти Јерусалимској Цркви 1965. и све од тада се налазе у његовом манастиру. Гроб Светога Саве је у светој лаври Светог Саве Освећеног у Јудејској пустињи, близу многих испосничких ћелија, недалеко од Витлејема.

Извор: Кипарска Црква (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)