Прослављена Епархијска слава у Осијеку

Осијек

Дана 18. октобра 2008. године у храму Успенија Пресвете Богородице у граду Осијеку, у Доњој вароши, Светом Архијерејском Литургијом обележена је Епархијска слава Свети деспот Стефан Штиљановић. Свету Архијерејску Литургију служили су Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије и домаћан Епископ осечкопољски и барањски Г. Лукијан уз саслужење свештенства и ђакона ове епархије.

После поздрава и благослова надлежног Епископа Г. Лукијана, који се посебно захвалио Високопреосвећеном Митрополиту што је дошао да учествује у празничном слављу, јер је тиме охрабрио Србе који живе на овим просторима. После уводне беседе Епископа домаћина верном народу се обратио Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, који је врло надахнуто и мудрим речима истакао да је данас радостан што је овде, што може да пренесе мисао свог ума и срца вернима Епархије осечкопољске и барањске, у данима искушења у којима се сусрећу милост и истина. Високопреосвећени Митрополит је истакао да се нада да ће добро победити зло, да ће љубав победити мржњу и да ће Божја свјетлост засијати у нама и срцима свих људи који овде живе.

Посебно је апострофирао српског научника Николу Теслу који је обогатио цело човечанство и свој народ својим радом и откривањем најдубљих истина о Божанској свјетлости која сија својом милостивошћу - рекао је Митрополит Амфилохије окупљеним верницима. Митрополитову беседу можете чути овде!

Високопреосвећени Митрополит је у поподневним сатима посетио манастир Даљска водица, Патријаршијски двор у Даљу и остала знаменита места ове епархије.

Епархија осечкопољска и барањска обухвата подручје Источне Славоније, тачније Осечко-барањске и Вуковарске-сремске жупаније у данашњој Републици Хрватској.

У статистичким подацима сазнајемо да епархија броји данас око 35.000 хиљада верника , има 50 храмова и 40 свештеника, шест ђакона и 3 свештеномонаха.

Верску наставу у основним и средњим школама у ове две жупаније похађа око 4.000 хиљаде ђака.

Видео снимак са прославе Епархијске славе можете видети овде!

Извор: Епархија осјечко-пољска и барањска