Прослављена манастирска слава у Пећкој патријаршији

Пећка патријаршијаДана14. октобра, када Српске Православна Црква прославља велики празник - Покров Пресвете Богородице и славу манастира Пећка патријаршија, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је, уз саслужење викарног Епископа липљанског Г. Теодосија и свештенства и свештеномонаштва, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Пећка патријаршија.

Свечаном богослужењу присуствовало је неколико стотина житеља овог дела Метохије, српских енклава на Косову и Метохији и расељених Срба из Србије и Црне Горе.

слава У беседи је Преосвећени Владика Јоаникије подсетио да су се присутни сабрали у Христу на овом светом месту и слави свете обитељи, у коме су се кроз векове молили и свети оци наши, патријарси и верни народ.

"И зато нам је ово место свеопшти дом наше свете Цркве и нашег народа у коме има места за све људе ако приступају светињи као што је то Божја воља", нагласио је владика Јоаникије. Преосвећени Владика је рекао да је народу потребно више слоге и јединства кад су искушења и невоље, а оне су дошле јер смо се удаљили од мајке Цркве. "Онај који се удаљи од мајчиног крила, мора да страда. И ми припадамо Пресветој Богородици и свим светима и молимо се да нас оснаже у вери, да нас освете молитвама и дају нам благодат Божји с неба. Кад исповедамо веру важно је да исповедамо и Пресвету Богородицу, јер је она први сведок Христа, од које се оваплотио и добио људску природу", истакао је Владика.

слава Преосвећени Владика Јоаникије је подсетио да нам је потребно покајање како бисмо се оспособили да примимо милост Божју, а то ћемо најпре постићи у Пећкој патријаршији, Високим Дечанима и другим нашим светињама на Косову и Метохији. "Сви носимо печат косметског распећа и то сви осећамо. То нас уједињује и оплемењује, јер је косовска жртва увек била чиста и светла", рекао је Преосвећни Владика.

Преосвећени Епископ Јоаникије је нагласио да у ове дане и верни народ у Црној Гори доживљава велика искушења и двоструку беду, јер се црногорска власт одрекла косовске жртве и састрадавања са својим народом на Косову и Метохији, али је народ у Подгорици рекао не, тој безумној одлуци да се призна тзв независно Косово.

слава"Наше је да се молимо Богу и да Му се приближимо. Онда ће међу нама бити више љубави и слоге и биће жива наша душа и биће наше и светло лице Србиново, као што је то увек било. Када смо близу Крсту, близу смо и Васкрсењу. Бог нас кроз тешкоће и страдања враћа на свој пут. И у временима славе, и у временима ропства семе Божје је остало на Косову и Метохији, где се и данас сабирамо јер не можемо заборавити наше светиње. Ако би се удаљили од светиња, себе би заборавили а тиме би нас заборавила десница Господња. Нека нас молитве Пресветој Богородице оснаже у вери и Богу приближе!", нагласио је Преосвећени Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Пећка патријаршијаПреосвећени Владика липљански Г. Теодосије причестио је верни народ сабран у Пећкој патријаршији, а затим је у беседи истакао да присуство верног народа охрабрује да опстанемо на путу Божјем. Преосвећени Владика је подсетио да Срби пролазе тежак, крстоносни пут Христов не само на Косову и Метохији, него и у Црној Гори. "Народ је свестан вечних вредности и спреман је да се жртвује за прави, истински живот. Неће народ да се одрекне Христа и Косова и Метохије. Ако су се појединци потурчили и одрекли, народ на то неће пристати. Треба претрпети све невоље, и од непријатеља и од својих ближњих, и истрајати с надом у Бога, јер Господ хоће истинске слуге", поручио је Преосвећени Владика липљански Г. Теодосије.

славаПреосвећене Владике Јоаникије и Теодосије су преломиле славски колач са славарима. Овогодишња домаћица Патријаршијске славе, Драгана Јоцић из Панчева предала је славски колач Славици Митић из Котора која ће догодине бити домаћица.

После богослужења, приређена је трпеза љубави на којој су, поред црквених великодостојника и народа, били и представници италијанског Кфора који обезбеђују ову светињу.

Празник Покров Пресвете Богородице је слава Богородичине цркве у Пећкој патријаршији. Поред ове, у манастирском комплексу налазе се и цркве Светих апостола (највећа и најстарија црква), Светог Димитрија и Светог Николе, као и припрата.

Пећка патријаршијаПразник Покров Пресвете Богородице прославља се у спомен на њено чудесно јављање у цариградској цркви Влахерни 911. године. За време свеноћног бденија Богородица се указала преподобном Андреју Јуродивом и његовом ученику Епифанију, окружена анђелима и светитељима. У руци је имала раширен омофор, покривач којим су се покривале јеврејске жене у њено време, којим је закрилила верне, док је приносила молитве за њих.

Празник је установљен код Грка, пренет је у Русију, а много касније под утицајем Руса усвојен је од нас. Славе га углавном жне, које пред тај дан посте. Нарочито се труднице данас моле, да би имале лакши порођај. Осим Пећке патријаршије славе га и манастири у Ђунису и Малој Ремети на Фрушкој Гори. Док су остали празници Мајке Божје везани за догађаје из њеног живота, овог дана слави се њено заступништво пред Сином њеним, Исусом Христом, за сав свет.

Текст и фотографије:
Хаџи Петар Пашић, новинар Гласа јавности